10 najciekawszych cydrowni w Hiszpanii

Północna Hiszpania, a dokładniej – Kraj Basków i Asturia, to region, który powinien odwiedzić każdy szanujący się cydrosz. To właśnie tutaj posmakować można prawdziwego hiszpańskiego cydru i zobaczyć niezwykły sposób jego nalewania. Oto lista 10 najciekawszych cydrowni w Hiszpanii według portalu TheCultureTrip.com.

Gartziategi

Najważniejszym przystankiem na cydrowej trasie po północnej Hiszpanii jest bez wątpienia Gartziategi. Cydrownia mieści się w klimatycznym budynku z kamienia, a jej historia sięga XVI wieku (uważana jest za jedną z najstarszych cydrowni na świecie). W środku zobaczyć można beczki liczące sobie ponad 100 lat. Koniecznie trzeba spróbować powstającego tu jabłecznika, którego smak jest kwintesencją wszystkiego, co kryje się pod określeniem sidra.

Strona www: www.gartziategi.com

Lizeaga

Równie długą historią może pochwalić się zlokalizowana tuż obok cydrownia Lizeaga. Prowadzona jest przez braci bliźniaków, którzy reprezentują czwarte pokolenie rodziny Lizeaga, kontynuując produkcję doskonałego cydru. Będąc na miejscu, nie można nie spróbować tutejszej kulinarnej specjalności: tortilla de bacalao (omlet z dorszem).

Strona www: www.lizeaga.eus

Gurutzeta

W Gurutzeta czekają na nas nie lada atrakcje. Pierwszą z nich jest odbywający się w każdy środowy wieczór występ Otxote, baskijskiego męskiego chóru. Drugą – jedyny w swoim rodzaju rytuał nalewania cydru, nazywany Txotx (txoxt to również baskijskie słowo określające cydr). Na czym polega Txotx? Najlepiej zobaczyć film: www.youtube.com/watch?v=mx5P0jpGMn0

Łapanie cydru do szklanki (a właściwie na jej brzeg) z odległości nawet kilku metrów pomaga uwolnić jego niezwykły smak i aromat. I choć rytuał podziwiać można w wielu hiszpańskich cydrowniach, to właśnie tutejsze pokazy cieszą się ogromną popularnością.

Strona www: www.gurutzeta.com

Tierra Astur

Tierra Astur to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich cydrowni, mająca swoje oddziały w kilku miejscowościach: Oviedo, Gijón, Avilés i Colloto. Uwagę przyciąga oryginalny wystrój wnętrza, z wszechobecnym drewnem i wiszącymi u sufitu butelkami.

Strona www: www.tierra-astur.com

Zelaia

W cydrowni Zelaia już w momencie przekroczenia progu czuć rodzinną atmosferę. Nati, żona właściciela José Antonio Gainceraina, przyrządza potrawy, a serwuje je ich córka, Oihana. Cydrownię założył pradziadek właściciela w 1906 roku, początkowo produkując cydr na własny użytek i dla najbliższych przyjaciół. Dodatkowym atutem jest malownicze położenie nad brzegami rzeki Urumea.

Strona www: www.zelaia.es

Otsua-Enea

Cydrownię Otsua-Enea warto odwiedzić nie tylko z uwagi na wyśmienity cydr, ale także po to, aby skosztować równie wyśmienitych potraw. W szczególności polecane są: tortilla de bacalao (omlet z dorszem), chuletas (kotlet ) i membrillo (pigwowa galaretka).

Strona www: www.otsua-enea.com

Petritegi

Petritegi to jedna z największych hiszpańskich cydrowni. W składających się na nią budynkach może pomieścić się nawet 700 osób. I w szczycie sezonu są one często wypełnione po brzegi. Warto skusić się na zwiedzanie z http://theculturetrip.com/europe/spain/articles/the-10-best-cider-houses-in-spain/przewodnikiem i na… pyszny jabłkowy sorbet.

Strona www: www.petritegi.com

Altzueta

Cydrownia Altzueta przyciąga turystów ciekawą historią. To właśnie w tym miejscu urodził się Florentino Goikoetxea, który podczas II wojny światowej pomógł setkom pilotów przedostać się z okupowanej przez Niemców francuskiej części Kraju Basków do Hiszpani. Za swoje działania odznaczony został kilkoma medalami. Obecnie w cydrowni pracuje jego siostrzeniec Juan.

Strona www: www.altzuetasagardotegia.com

Los Pomares

Cydrownię Los Pomares warto odwiedzić przede wszystkim dla serwowanej tu potrawy o nazwie fabada. W bieżącym roku zdobyła ona tytuł najlepszej fabady na świecie. Jest to hiszpańska zupa fasolowa, w skład której – oczywiście oprócz fasoli – wchodzi również m.in. chorizo i wieprzowina.

Llagares Valverán

Cydrownia Llagares Valverán oferuje coś nietypowego, przynajmniej jak na hiszpańskie warunki. 20 Manzanas to tzw. ice cider, czyli jabłecznik otrzymywany z przemrożonych jabłek. Produkt typowy raczej dla chłodnego klimatu Kanady niż gorącej i słonecznej Hiszpanii. Może właśnie dlatego cydr 20 Manzanas podbił serca hiszpańskich konsumentów.

Strona www: www.llagaresvalveran.com

Źródło: www.theculturetrip.com

Małgorzata Przybyłowicz-Nowak

Dodaj komentarz przez FB