10 najlepszych cydrów według The Cider Journal

Nawet największemu pasjonatowi cydrów nie wystarczy życia na posmakowanie wszystkich jabłeczników. Można szukać ideału w ciemno, ale można też kierować się różnorodnymi zestawieniami, które sugerują, na jaki trunek warto zwrócić uwagę. Tego typu listę topowych cydrów opublikował niedawno portal The Cider Journal. Jakie jabłeczniki (i gruszeczniki) znalazły się na niej?

 

Eric Bordelet 2012 Poire Granit

Perry produkowane przez Erica Bordeleta to ponoć (według autora zestawienia) prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gruszki, z których trunek powstaje, rosną na drzewach liczących sobie nawet 300 lat. Dodajmy do tego miejsce pochodzenia – północną Francję – i mamy przepis na doskonały gruszecznik. Moc trunku wynosi 4%.

Carlton Cyderworks Citizen Cider

Przenosimy się na kontynent amerykański, do Stanów Zjednoczonych. Citizen Cider od Carlton Cyderworks to półwytrwany cydr o mocy 6,7%. Powstaje z najlepszych odmian cydrowych jabłek, m.in. Kingston Black, Dabinett i Yarlington Mill.

Eden 2012 Windfall Orchard Ice Cider

Ciekawa propozycja dla poszukiwaczy nowych odmian i smaków: tzw. cydr lodowy (ice cider). Mocniejszy niż standardowy cydr (9%). Powstaje z mieszanki 30 odmian jabłek.

Eve’s Cidery 2013 Albee Hill

Cydr od Eve’s Cidery (również Stany Zjednoczone) podobno zachwyca niezwykłym owocowym aromatem. Drzewa, z których pozyskiwane są jabłka, rosną na starannie pielęgnowanej glebie, co ma zapewnić odpowiednią koncentrację w owocach tanin i polifenoli. Moc cydru: 6,9%.

Eve’s Cidery 2013 „Darling Creek”

Kolejna propozycja od Eve’s Cidery to cydr półwytrawny, musujący, o mocy 8,5%. Powstaje z mieszanki jabłek angielskich, francuskich i amerykańskich.

E.Z. Orchards 2011 Cidre

Jabłonie (głównie francuskie odmiany), z których pozyskiwane są owoce do produkcji tego cydru, rosną w dolinie Willamette (Oregon, Stany Zjednoczone). Sad jest własnością rodziny Zielinski (brzmi swojsko). Moc trunku: 6%.

Guzman Riestra Sidra Brut Nature

Wytrawny Guzman Riestra Sidra to prawdziwa uczta dla wielbicieli hiszpańskiego cydru, pochodzącego wprost z Asturii. Trunek o mocy 8% powstaje z mieszanki jabłek hiszpańskich i francuskich.

Tilted Shed Ciderworks Semi-Dry Graviva Cider

Kolejny cydr z grupy tych mocniejszych pod względem zawartości alkoholu (8%). Ten półwytrawny trunek powstaje w Kalifornii.

Le Pere Jules Cidre de Normandie

Tradycyjny francuski cydr otrzymany z równie tradycyjnych francuskich jabłek. Czego chcieć więcej? Moc: 5%.

West County Cider „Reine de Pomme”

Na koniec kolejny cydr ze Stanów Zjednoczonych, tym razem z Massachusetts. Wśród odmian jabłek używanych w jego produkcji dominuje Reine de Pomme (franc. królowa jabłek), pochodząca – jak łatwo się domyślić – z Francji. Moc: 6,8%.
Źródło: www.ciderjournal.com

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz przez FB