7 najbardziej niezwykłych cydrów

Sfermentowany sok jabłkowy. Brzmi dość prosto i mało wykwintnie, ale od czego jest wyobraźnia. Okazuje się, że wystarczy mieć głowę pełną pomysłów, żeby z pozoru zwykłego cydru wydobyć coś więcej. Oto 7 najbardziej oryginalnych jabłeczników według portalu Liquor.com.

 

 

źródło: liquor.com

 

 

 

January Barbecue Smoked Cider

Jedyna w swoim rodzaju propozycja od Tilted Shed, rodem z Kalifornii. Właściciele farmy – Scott Heath i Ellen Cavalli – pokusili się o mały eksperyment. Cydr powstałe z jabłek „uwędzonych” w dymie z palonego drewna z jabłoni, gruszy i dębu. Rezultat? Wyśmienity cydr wytrawny, który doskonale komponuje się z – uwaga, nie będzie zaskoczenia – daniami z grilla. Ale nie tylko: również z serem czy owocami morza. Zawartość alkoholu: 8%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: liquor.com

Reverend Nat’s Hallelujah Hopricot

Produkowany w Oregonie przez wielebnego Nata (!) napój powstaje przy udziale belgijskich drożdży. Niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi soku morelowego i… chmielu. Stąd też nazwa Hopricot: hop – ang. chmiel, apricot – morela. Zawartość alkoholu: 6,7%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: liquor.com

Argus Cidery Malus Opus

Sady pełne jabłoni są z pewnością ostatnią rzeczą, jaka kojarzy się z gorącym podzwrotnikowym klimatem Teksasu, skąd pochodzi ten cydr. Ale być może właśnie takim warunkom napój zawdzięcza swój niezwykły smak. Powstaje w oparciu o lokalne odmiany jabłek: Jonagold, Cameo i Gala, z których sok fermentowany jest przy udziale naturalnych dzikich drożdży. Produktem końcowym jest mocny (9%) wytrawny, musujący cydr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: liquor.com

Alpenfire Calypso Blackberry Rum Cider

Półwytrawny cydr pochodzący ze stanu Waszyngton. Otrzymywany jest z mieszanki jabłek i… jeżyn, aby następnie dojrzewać w rumowych beczkach. Zawartość alkoholu: 6,8%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: liquor.com

South Hill Cider Pommeau

Trunek powstaje z połączenia destylatów z jabłek (eau de vie) i niesfermentowanego soku jabłkowego. Tak naprawdę można się zastanawiać, czy to w ogóle jest cydr. Ale na pewno powinien przyciągnąć uwagę fanów mocniejszych trunków: zawartość alkoholu to 19%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: liquor.com

Vander Mill Ciders Totally Roasted

Orzechy pekan, cynamon i wanilia – takie dodatki znajdziemy w tym napoju. Propozycja zdecydowanie dla wielbicieli cydrów o nietypowych smakach. Zawartość alkoholu: 6,8%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: liquor.com

Colorado Cider Pome Mel

W tym przypadku nie ma orzechów, cynamonu i wanilii, ale za to są nuty kwiatowe i ziołowe, a dokładnie: lawendowe i rozmarynowe. Choć trzeba zaznaczyć, że ten trunek z Denver to w rzeczywistości nie cydr, a cyser, czyli sfermentowana mieszanka miodu i soku jabłkowego. Zawartość alkoholu: 6,5%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: www.liquor.com

Małgorzata Przybyłowicz-Nowak

 

 

 

 

Dodaj komentarz przez FB