Amerykany na bazie cydru

Tradycyjne amerykany, czyli ciastka z dużą ilością lukru, zna chyba każdy. Często jednak nie wiemy, w jaki sposób przygotować je w domu. Tradycyjne amerykany postanowiłam nieco ulepszyć i nadać im posmak cydrowy.

 

Składniki na amerykany:

500 g mąki,

2 czubate łyżeczki amoniaku,

3 jajka,

½ szklanki cukru,

opakowanie cukru waniliowego,

szklanka cydru jabłkowego słodkiego,

120 g masła.

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i podbić jeszcze chwilkę. Masę jajeczną połączyć delikatnie łyżką z cydrem i roztopionym masłem. Przesianą mąkę z amoniakiem dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Wymieszane ciasto po czubatej łyżce wylewać na blaszkę wysmarowaną margaryną i poprószoną mąką, formując je na kształt amerykanów.

Amerykany piec w temperaturze 180 stopni przez 18 minut.

 

Składniki na lukier:

2 łyżki cydru,

sok z cytryny,

2 szklanki cukru pudru.

 

Z podanych składników przygotować lukier, którym następnie należy posmarować amerykany.

 

 

 Agnieszka Łukowska

Dodaj komentarz przez FB