Carling British Cider

Cydr marki Carling to kolejne miłe zaskoczenie. Browar Carling, założony w Kanadzie w XIX wieku przez angielskiego farmera Thomasa Carlinga z Yorkshire, słynie głównie z produkcji piwa.

W Wielkiej Brytanii sprzedaż słynnego lagera Carling Black Label rozpoczęto dopiero w latach 50. XX wieku. Produkcję cydru browar rozpoczął 2 lata temu (w roku 2013 wypuszczono cydr jabłkowy Carling British Cider Apple, rok później wiśniowy Carling Cherry Cider) i już ma na tym polu pewne sukcesy (nagroda branżowa w 2013 i nagroda konsumentów w 2015 roku za cydr jabłkowy).

Chociaż nie jest on zrobiony wyłącznie z jabłek, to z powodzeniem może konkurować z prawdziwym cydrem. Carling Orchards Fruits Cider to cydr o bardzo wyrazistym smaku brzoskwini i moreli. Schłodzony lub podany z lodem jest ciekawą alternatywą dla lemoniady na upalne dni. Zawartość alkoholu ­ tylko 4% ­sprawia, że nie wyczuwa się goryczy w smaku. Poza tym ma piękny pomarańczowy kolor (choć nie jestem pewna, czy nie jest barwiony). Picie tego cydru to sama przyjemność i na pewno spróbuję także tego o smaku wiśni. Polecam każdemu, kto lubuje się w słodkich cydrach.

 

Rita Krawczyk

Dodaj komentarz przez FB