Chleb cydrowy

Przepis na ten chleb pochodzi od Petera Sidwella – angielskiego szefa kuchni z ponad 20-letnią praktyką, autora serii książek SIMPLY GOOD oraz wielkiego miłośnika pieczenia ciast i chleba.

Składniki:
300 g białej mąki chlebowej (strong bread flour)*
200 g mąki typu granary (malted or granary-type flour)*
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru 350 ml wytrawnego cydru (dry cider)
1 starte jabłko
1 świeży posiekany rozmaryn

Wykonanie:
W dużej misce zmieszać obie mąki, sól i pieprz. W drugiej misce lub dużym naczyniu zmieszać drożdże, cukier, cydr, jabłko i rozmaryn. Wlać miksturę do wcześniej zmieszanych suchych składników i dokładnie wymieszać (ok. 3-4 minuty). Następnie na stolnicy posypanej mąką wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Ciasto wstawić do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (ok. 40 minut). Następnie wyrabiać jeszcze ciasto około minuty, a później włożyć do foremki, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać kolejne 40 minut, aż ponownie podwoi swoją objętość. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 40 minut, aż nabierze złocistego koloru.

 

 

* biała mąka chlebowa (strong bread flour) mielona jest z ziarna twardego i ma znacząco wyższy poziom proteiny ok. 12 %
* mąka granary to kombinacja kilku mąk: pszennej razowej i białej, żytniej i słodu (http://piekarniatatter.blogspot.co.uk/2008/02/maka-pszenna.html)

Przepis pochodzi z książki: Peter Sidwell „Simply Good Bread”, wyd. Simon & Schuster Ilustrated Books, 2011.

 

Rita Krawczyk

Dodaj komentarz przez FB