Ciasto cydrowe

Nie mając doświadczenia w pieczeniu ciast, lepiej nie porywać się od razu na kilkuwarstwowy tort. Lepiej zacząć od nieskomplikowanego przepisu, w przypadku którego sukces mamy niemal gwarantowany. Przykład? Ciasto cydrowe.

Składniki:
100 g masła
100 g cukru
150 ml słodkiego cydru
2 roztrzepane jajka
225 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu (lub gałki muszkatołowej)

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do pieczenia. W misce dokładnie rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka, mieszając cały czas. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko mąkę, cynamon i sodę – połowę dodaj do miski z masłem i jajkami. Dolej cydr i ubijaj miksturę, aż się spieni.

Na końcu wsyp resztę przesianej mąki, cynamonu i sody i dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać rodzynki czy suszoną żurawinę. Umieść ciasto w formie i piecz przez 40-50 minut. Kiedy ciasto ostygnie, możesz posypać je cukrem pudrem.

Dodaj komentarz przez FB