Ciasto drożdżowe z cydrem i rabarbarem

Nie wyobrażam sobie pięknego polskiego lata bez ciasta drożdżowego z rabarbarem, jabłkami i kruszonką. Jest to dla mnie smak dzieciństwa. Ciasto dzięki dodanemu cydrowi wyszło pulchne i pyszne. Polecam!

Składniki na rozczyn:
32 g świeżych drożdży
Pół szklanki letniego mleka
Pół łyżeczki cukru
Pół szklanki mąki pszennej

Składniki na ciasto:
Pół szklanki letniego mleka
Pół szklanki cukru
Otarta skórka z cytryny
Szczypta soli
1/4 kostki rozpuszczonego masła
1 jajko
1 żółtko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Pół szklanki cydru półwytrawnego jabłkowego
6-7 średnich jabłek (startych na tarce)
Rabarbar (według uznania)

Składniki na kruszonkę:
180 g mąki
Pół szklanki cukru
Pół łyżeczki cynamonu
16 g cukru waniliowego
Pół kostki roztopionego masła

Wykonanie zaczynu:
1. Do dużego naczynia wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dosypujemy drożdże. Następnie dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszany do uzyskania odpowiedniej konsystencji (podobnej do konsystencji śmietany). Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.

Wykonanie ciasta:
1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąkę, jajka, sól, skórkę z cytryny, cydr, masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto powinno się wyrabiać minimum 15 minut.
3. Wyrobione ciasto musi być miękkie i elastyczne.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1h).
5. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
6. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i wyrabiamy rękami.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź posmarowaną masłem i bułką tartą (moja blacha ma średnicę 24 cm).
8. Na wyrośnięte ciasto kładziemy pokrojony rabarbar i starte jabłko.
9. Następnie posypujemy je kruszonką.
10. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy ciasto 45 minut (do tzw. suchego patyka).

Smacznego!

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.wordpress.com

Dodaj komentarz przez FB