Ciasto z cydrem i suszonymi owocami

Bez ubijania, wyrabiania, wałkowania, a ciasto – pycha! Idealne na tę porę roku, bo trochę podobne do piernika, a poza tym bardzo, bardzo aromatyczne. Może sprawdzi się też na świątecznym stole?

Składniki:
– 250 ml cydru;
– 250 g mąki;
– 170 g brązowego cukru;
– 115 g masła;
– 2 jajka;
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
– płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
– 300-400 g suszonych owoców (u mnie są to rodzynki, żurawina i morele);
– 1 łyżeczka przypraw (na przykład mielonego cynamonu, imbiru lub mieszanki przypraw do piernika).

Sposób przygotowania:
1. Suszone owoce siekamy lub po prostu kroimy na mniejsze kawałki.
2. W garnuszku umieszczamy masło, cydr, cukier, przyprawy i suszone owoce i doprowadzamy do wrzenia. Koniecznie mieszamy! Gdy zawrze, odstawiamy garnuszek i czekamy, aż jego zawartość całkowicie przestygnie.
3. Do garnuszka dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i lekko ubite jajka, miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Nakładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.Ciepłe ciasto źle się kroi, ale z przestygniętym nie ma już problemów.

Lidia Miler

http://smakizapachy.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB