• Recenzja cydru Sun Cider Apple

    Tym razem do mojego kufla trafił Sun Cider w jednej z dwóch wersji smakowych – jabłkowej. Sun Cider to cydr, który jest jednym z najbardziej ogólnodostępnych tego typu trunków w naszym kraju. Jego dużą zaletą jest z pewnością dość niska cena w porównaniu do pozostałych jabłeczników na polskim rynku.

    Szata graficzna w ciągu ostatnich kilku miesięcy nieco się zmieniła. Początkowo mocno kolorowa, ewoluowała w bardziej stonowaną. Na białym tle naszkicowano czerwone i siwe jabłuszka, tworzące wraz z opisem mały chaos, co ostatecznie tworzy jednak ciekawą całość. Dodatkowo, cieszy fakt, iż jest to jeden z nielicznych zagranicznych cydrów, na którym możemy znaleźć informację o składzie i zawartości w języku polskim.

    Przejdźmy jednak do oceny samego trunku. Podczas nalewania Sun Cider, podobnie jak dotychczas recenzowane cydry, pieni się obficie, mimo to piana szybko znika. Kolor napoju przypomina barwę szampana i taki niestety ma również posmak i zapach. Na drugim planie pojawia się gdzieś to tytułowe jabłuszko, jednak jest go zdecydowanie za mało jak na trunek jabłkowy.

    Podsumowując, jest to jeden ze słabszych cydrów dostępnych w polskich sklepach. Zdecydowanie bardziej do gustu przypadł mi Sun Cider w gruszkowej wersji smakowej, ale o tym już w kolejnej recenzji…

    Ciekawostka... Jeszcze kilkanaście miesięcy temu, podjęto próby produkcji i rozlewu tego właśnie cydru na terenie naszego kraju! Litewski producent napoju (Kalnapilis) należy do duńskiej firmy piwowarskiej Royal Unibrew, czyli do tej samej, w ramach której działa m.in. browar w Łomży odpowiedzialny za produkcję cydru Shade Cider. Niestety, Urząd Celny zakwestionował możliwość sprzedaży polskiego napoju ze względu na brak banderoli. Przygotowanie do produkcji Shade Cidera trwało więc dłużej niż sama jego dystrybucja.

    Nazwa: Sun Cider Apple
    Producent: Kalnapilis
    Kraj pochodzenia: Litwa
    Alkohol: 4,5%
    Rodzaj: słodki
    Cena: 6-7 zł


    Moje TOP 5 spośród dotychczas recenzowanych cydrów:
    1. Rekorderlig Wild Berries
    2. Kiss Cider Strawberry
    3. Joker Forest Fruits Cider
    4. Kiss Premium Dry
    5. Sun Cider Apple


    Łukasz Jaśkiewicz
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    rasta

    cydr pachnie drożdżami

    kilka lat to trochę przesada (cydr to nie wino- jest od niego słabszy tzn. ma mniej alkoholu), zwłaszcza jak nie jest zapasteryzowany/siarkowany...

    rasta Wczoraj, 19:46 Idź do ostatniego postu
    kudys11

    Cydr kompozycje smakowe

    Nastaw nr5 wyszedł gorzkawy, wygląda na to że pomarańcz się nie nadaje bo cały aromat idzie w gorycz

    kudys11 Wczoraj, 11:08 Idź do ostatniego postu
    kudys11

    cydr pachnie drożdżami

    Może spokojnie leżakować nawet kilka lat tym bardziej w niskiej temperaturze i ciemnym miejscu

    kudys11 Wczoraj, 11:06 Idź do ostatniego postu
    kudys11

    Pierwszy cydr - po tygodniu przestał pracować

    Sprawdź multimierz w wodzie czy jest dobrze wyskalowany i pamiętaj że sok jabłkowy potrafi odfermentować do -2, ale jeśli już się sklarował to raczej

    kudys11 Wczoraj, 11:04 Idź do ostatniego postu
    haszek

    Pierwszy cydr - po tygodniu przestał pracować

    Dzięki Kudys11,
    Multimierz pokazał 0, cydr się sklarował więc zabutelkowałem z odrobiną glukozy i ksylitolem. Na majówkę przewidziana jest degustacja.

    haszek 21-04-2014, 11:01 Idź do ostatniego postu
    gromit

    cydr pachnie drożdżami

    Owszem, dałem całą saszetkę drożdży na 4,5 l. soku. OK, w takim razie jeszcze go potrzymam ze 2 m-ce w lodówce. Ale chyba też nie można przeciągnąć za

    gromit 18-04-2014, 18:41 Idź do ostatniego postu