• Tarta z jabłkami i cynamonem

    Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

    Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
    - 4-5 jabłek;
    - 100 ml cydru;
    - cukier;
    - mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
    2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
    3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
    4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
    5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

    I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

    Lidia Miler
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy