• Tarta z jabłkami i cynamonem

    Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

    Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
    - 4-5 jabłek;
    - 100 ml cydru;
    - cukier;
    - mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
    2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
    3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
    4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
    5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

    I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

    Lidia Miler
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    gazowanejabluszko

    cydr pachnie drożdżami

    Najlepiej jeśli skończyła sie burzliwa fermentacja to zlać znad osadu zeby nie nabierał zapachów przez martwe drożdże itp. Czyli przelej czysty lub prawie

    gazowanejabluszko Wczoraj, 22:55 Idź do ostatniego postu
    grzegorz303

    cydr pachnie drożdżami

    Dzięki za pomoc. Cydr po 4-5 dniach przestał "bić" jak opętany, teraz raczej czasem, raz na kilka minut sobie "pyknie". Jak rozumiem,

    grzegorz303 Wczoraj, 20:37 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    Wyciskanie soku

    W sumie tak na czasie to można przymroziło jabłka i wtedy po odmrożeniu wycisnąć je za pomocą praski już bez rozdrabniania. No ale to nadal trzeba mieć

    gazowanejabluszko Wczoraj, 12:29 Idź do ostatniego postu
    Sknera771

    Wyciskanie soku

    Ja mam starą sokowirówke, jeszcze z czasów gdy robiło się rzeczy nie do zepsucia. Trochę czasu zajmuje wyciskanie soku ale jest prawie klarowny. Do moich

    Sknera771 Wczoraj, 11:11 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    Test receptur

    Witam :-)!!!

    Fanem domowych przetworów jestem już od 10 lat - tzn już tyle fermentuje różne owoce. Pierwsze wino z ryżu i jabłek wybuchło

    gazowanejabluszko 21-10-2014, 21:01 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    książki o cydrze

    Ja korzystam z książki "The New Cider Maker's Handbook" Claude Jolicoeur. Mogę polecić, jest w niej poruszonych wiele istotnych tematów i jest

    gazowanejabluszko 21-10-2014, 16:09 Idź do ostatniego postu