• Tarta z jabłkami i cynamonem

    Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

    Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
    - 4-5 jabłek;
    - 100 ml cydru;
    - cukier;
    - mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
    2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
    3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
    4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
    5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

    I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

    Lidia Miler
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    haszek

    cydr pachnie drożdżami

    Krzysztof, dodawałeś goździki przy butelkowaniu czy gdzieś wcześniej? Ile mniej więcej na litr?

    haszek 30-07-2014, 22:04 Idź do ostatniego postu
    haszek

    Czym słodzić? Ile słodzić?

    discovery, Ile tego xylitolu sypiesz żeby wyszedł półwytrawny?

    haszek 30-07-2014, 21:43 Idź do ostatniego postu
    Bella

    Cydrowy Domek

    Hej, czy ktoś już z was był w cydrowym domku na półwyspie helskim? Jakie wrażenia?

    Bella 28-07-2014, 22:04 Idź do ostatniego postu