• Tarta z jabłkami i cynamonem

    Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

    Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
    - 4-5 jabłek;
    - 100 ml cydru;
    - cukier;
    - mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
    2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
    3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
    4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
    5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

    I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

    Lidia Miler
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    gromit

    cydr pachnie drożdżami

    Witam wszystkich.
    Zrobiłem swój pierwszy cydr z soku z kartonu wg przepisu z tej strony. Użyłem drożdży Sauternes. Po czterech tygodniach otworzyłem

    gromit 14-04-2014, 19:36 Idź do ostatniego postu
    Redakcja

    MyCider i MySummer - opis



    Kraj pochodzenia: Polska

    Rodzaj: półsłodki, półmusujący

    Smaki: jabłko (MyCider), jeżyna, truskawka, gruszka (MySummer)

    Redakcja 14-04-2014, 11:21 Idź do ostatniego postu
    Redakcja

    Meli Melum - opis



    Kraj pochodzenia: Polska

    Smaki: jabłko

    Zawartość alkoholu: 4,5%

    Opakowanie: butelka 275 ml

    Redakcja 14-04-2014, 11:14 Idź do ostatniego postu
    Redakcja

    Cydr Polski Klasyczny - opis



    Kraj pochodzenia: Polska

    Producent: TiM

    Rodzaj: półmusujący, półsłodki

    Smaki: jabłko

    Redakcja 14-04-2014, 11:08 Idź do ostatniego postu
    Redakcja

    Cydr Lubelski - opis


    Kraj pochodzenia: Polska

    Producent: Ambra

    Rodzaj: musujący

    Smaki: jabłko, jabłko na miodzie

    Redakcja 14-04-2014, 11:01 Idź do ostatniego postu
    Redakcja

    Cydr Dobroński - opis


    Kraj pochodzenia: Polska

    Producent: Jantoń

    Rodzaj: słodki, musujący

    Smaki: jabłko, jabłko z cynamonem

    Redakcja 14-04-2014, 10:50 Idź do ostatniego postu