• Tarta z jabłkami i cynamonem

    Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

    Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
    - 4-5 jabłek;
    - 100 ml cydru;
    - cukier;
    - mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
    2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
    3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
    4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
    5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

    I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

    Lidia Miler
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    Cheater!!!

    Somersby Apple Beer Drink vs Apple Cider

    Witajcie (w sposob szczegolny bo jest to moj pierwszy post na tym forum),
    watek ten jest odpowiedzia na spekulacje (co prawda z zeszlego roku ale

    Cheater!!! 27-08-2014, 13:17 Idź do ostatniego postu
    gromit

    cydr pachnie drożdżami

    Ja używam drożdży w płynie. Tym razem na 9 l. soku dałem 2/3 butelki "matki", w której była jedna torebka drożdży. Mam nadzieję, że to będzie

    gromit 24-08-2014, 12:18 Idź do ostatniego postu
    Filu

    Pierwszy Cydr - przestał pracowac po 5 dniach

    Jako, że to mój pierwszy post, to na wstępie chciałem się z Wami serdecznie przywitać

    Tydzień temu zebrałem się do wykorzystania pierwszy

    Filu 23-08-2014, 16:20 Idź do ostatniego postu