• Tarta z jabłkami i cynamonem

    Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

    Składniki:
    - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
    - 4-5 jabłek;
    - 100 ml cydru;
    - cukier;
    - mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
    2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
    3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
    4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
    5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

    I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

    Lidia Miler
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    rasta

    cydr pachnie drożdżami

    kilka lat to trochę przesada (cydr to nie wino- jest od niego słabszy tzn. ma mniej alkoholu), zwłaszcza jak nie jest zapasteryzowany/siarkowany...

    rasta 22-04-2014, 19:46 Idź do ostatniego postu
    kudys11

    Cydr kompozycje smakowe

    Nastaw nr5 wyszedł gorzkawy, wygląda na to że pomarańcz się nie nadaje bo cały aromat idzie w gorycz

    kudys11 22-04-2014, 11:08 Idź do ostatniego postu
    kudys11

    cydr pachnie drożdżami

    Może spokojnie leżakować nawet kilka lat tym bardziej w niskiej temperaturze i ciemnym miejscu

    kudys11 22-04-2014, 11:06 Idź do ostatniego postu
    kudys11

    Pierwszy cydr - po tygodniu przestał pracować

    Sprawdź multimierz w wodzie czy jest dobrze wyskalowany i pamiętaj że sok jabłkowy potrafi odfermentować do -2, ale jeśli już się sklarował to raczej

    kudys11 22-04-2014, 11:04 Idź do ostatniego postu
    haszek

    Pierwszy cydr - po tygodniu przestał pracować

    Dzięki Kudys11,
    Multimierz pokazał 0, cydr się sklarował więc zabutelkowałem z odrobiną glukozy i ksylitolem. Na majówkę przewidziana jest degustacja.

    haszek 21-04-2014, 11:01 Idź do ostatniego postu
    gromit

    cydr pachnie drożdżami

    Owszem, dałem całą saszetkę drożdży na 4,5 l. soku. OK, w takim razie jeszcze go potrzymam ze 2 m-ce w lodówce. Ale chyba też nie można przeciągnąć za

    gromit 18-04-2014, 18:41 Idź do ostatniego postu