• Cydr Dobroński

    Wydawać by się mogło, że sezon cydrowy już dawno za nami. Tymczasem firma Jantoń postanowiła sprawić cydroszom miłą niespodziankę na koniec roku, wprowadzając do swojej oferty Cydr Dobroński.

    Cydr Dobroński dostępny jest w dwóch wersjach: klasycznej i „zimowej”, z dodatkiem cynamonu. Cydr „zimowy” podawać można w postaci schłodzonej, ale może również stać się bazą do stworzenia grzańca, idealnego na mroźne wieczory.

    Cydr Dobroński
    pojemność: 0,75 l
    zawartość alkoholu: 4,5%
    smak: jabłko i jabłko z cynamonem
    rodzaj: słodki, musujący


    Zdjęcie ze strony producenta: www.janton.pl
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    gazowanejabluszko

    Wyciskanie soku

    W sumie tak na czasie to można przymroziło jabłka i wtedy po odmrożeniu wycisnąć je za pomocą praski już bez rozdrabniania. No ale to nadal trzeba mieć

    gazowanejabluszko Dzisiaj, 12:29 Idź do ostatniego postu
    Sknera771

    Wyciskanie soku

    Ja mam starą sokowirówke, jeszcze z czasów gdy robiło się rzeczy nie do zepsucia. Trochę czasu zajmuje wyciskanie soku ale jest prawie klarowny. Do moich

    Sknera771 Dzisiaj, 11:11 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    Test receptur

    Witam :-)!!!

    Fanem domowych przetworów jestem już od 10 lat - tzn już tyle fermentuje różne owoce. Pierwsze wino z ryżu i jabłek wybuchło

    gazowanejabluszko 21-10-2014, 21:01 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    książki o cydrze

    Ja korzystam z książki "The New Cider Maker's Handbook" Claude Jolicoeur. Mogę polecić, jest w niej poruszonych wiele istotnych tematów i jest

    gazowanejabluszko 21-10-2014, 16:09 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    cydr pachnie drożdżami

    1. Nie przeszkadza, ale lepiej żebś po fermentacji zlał znad osadu, żeby martwe drożdże nie dawały dużo posmaku.
    2. Drożdże zjedzą cukier do zera

    gazowanejabluszko 21-10-2014, 16:02 Idź do ostatniego postu
    gazowanejabluszko

    Wyciskanie soku

    Ja ciąłem jabłka na mniejsze, potem dodawałem wrzątku i pektopolu, a potem do praski winiarskiej. Jest bardzo ciężko wycisnąć sok z jabłek. Można właśnie

    gazowanejabluszko 21-10-2014, 15:59 Idź do ostatniego postu