Cydr na każdy gust

Wśród cydrów znajdą coś dla siebie zarówno wielbiciele słodkich, musujących napojów o smaku truskawki czy porzeczki, jak i fani wytrawnych, niegazowanych trunków. Natomiast entuzjaści wszystkiego, co ekologiczne, mogą skosztować cydru organicznego.

Na słodko

Podstawowym kryterium podziału cydrów jest zawartość cukru. Wyróżniamy więc cydry wytrawne (ang. dry cider), średnio wytrawne, średnio słodkie i słodkie. Warto wiedzieć, że końcowym produktem w pełni przeprowadzonej fermentacji, a więc takiej, podczas której cała lub prawie cała zawartość cukru przekształcona została w alkohol, jest zawsze cydr wytrawny. Słodsze wersje trunku uzyskuje się między innymi poprzez dodanie sztucznych środków słodzących, np. sacharyny, wymieszanie różnych rodzajów cydru bądź poprzez zatrzymanie procesu fermentacji na wcześniejszym etapie.

Z bąbelkami lub bez

W zależności od tego, czy w cydrze obecny jest dwutlenek węgla, czyli najprościej mówiąc – czy są bąbelki, mamy do czynienia z cydrem niegazowanym, musującym lub gazowanym. Również i w tym przypadku wszystko zależy od zabiegów podejmowanych raczej już po ustaniu fermentacji. Cydr powstały z w pełni przefermentowanego soku jabłkowego jest nie tylko wytrawny, ale i niegazowany (ang. still cider). Dwutlenek węgla może pojawić się w nim w sposób mniej lub bardziej naturalny. Mianem cydrów musujących (ang. sparkling cider) określa się najczęściej te trunki, które zyskały bąbelki na drodze powtórnej fermentacji dodanego cukru. Często wykorzystuje się również technikę stosowaną przy produkcji szampanów. Z kolei cydry gazowane (ang. carbonated cider) powstają poprzez sztuczne wprowadzenie dwutlenku węgla pod ciśnieniem.

A co poza tym?

Wymienić można również szereg innych typów cydru. Cydr organiczny powstaje wyłącznie z jabłek uprawianych w sposób ekologiczny, a więc bez nawozów sztucznych i pestycydów. Termin „scrumpy cider” dość powszechnie stosowany jest w Wielkiej Brytanii, lecz tak naprawdę dla wielu osób oznacza on zupełnie coś innego. Może się odnosić do cydru wykonanego z tzw. spadu, do cydru mętnego, niskiej jakości bądź wręcz przeciwnie – do cydru wysokiej jakości, wykonanego tradycyjną metodą. Tradycyjny, prawdziwy cydr bywa nazywany również „farmhouse cider”. W Stanach Zjednoczonych możemy spotkać się z „draft cider”. Jest on wytwarzany z jabłek deserowych. Po przefermentowaniu soku i uzyskaniu cydru wytrawnego o wysokiej zawartości alkoholu (około 14%) jest on rozcieńczany gazowaną wodą lub sokiem jabłkowym, tak aby końcowy produkt miał moc około 5-6%.

Owocowe orzeźwienie

Na koniec warto wspomnieć o cydrach smakowych, najbardziej popularnych. Jest to cydr jabłkowy z dodatkiem soku lub koncentratu owocowego. Możemy więc skosztować cydru o smaku truskawki, kiwi, porzeczki czy wiśni.

Dodaj komentarz przez FB