Cydr na salonach

Producenci wina mogą czuć się zagrożeni. Cydr staje się poważną konkurencją w walce o miejsce zarówno w domowej spiżarni, jak i na stołach podczas oficjalnych spotkań i przyjęć. Dowodem na to może być degustacja, która miała miejsce w krakowskim teatrze.

Uwagę odwiedzających krakowski Rynek Główny w pierwszej kolejności przyciągają Sukiennice i Kościół Mariacki. Ratusz, a właściwie wieża ratuszowa pozostała po zniszczonej w XIX wieku budowli, schodzi nieco na dalszy plan. Tymczasem w swoich podziemiach skrywa on wyjątkowo popularną wśród turystów i rodowitych krakowian instytucję – znajduje się tu jedna ze scen Teatru Ludowego, tzw. Scena Pod Ratuszem.

Z teatrem sąsiaduje restauracja Ratuszowa, która wśród wielbicieli popijania zimnego piwa – a od teraz również i cydru – w letnim słońcu znana jest z największego ogródka na krakowskim rynku. Ratuszowe piwnice to miejsce wyjątkowe. Nic dziwnego, że to właśnie tutaj 29 kwietnia, po premierze spektaklu „Oleanna” w reżyserii Andrzeja Sadkowskiego, odbyła się degustacja równie wyjątkowych cydrów, sponsorowana przez importera tego trunku – firmę Kamron.

Po podziękowaniach, jakie firmie Kamron złożył dyrektor teatru Jacek Strama, widzowie i artyści sprawdzić mogli, jak smakuje cydr. Na uczestników poczęstunku czekały różne odmiany trunku. Na stole pojawił się słodki, jabłkowy oraz gruszkowy Sun Cider, słodki Lucky Dog o aromacie kiwi oraz wytrawny Kiss Premium Dry. Cydr wytrawny podany został w butelkach ze słomką, natomiast słodkie wersje trunku – w kieliszkach z dodatkiem kostek lodu.

Sądząc po liczbie pustych butelek i kieliszków pozostałych po zakończeniu spotkania, cydr przypadł do gustu zgromadzonym gościom. W poczęstunku wzięli udział między innymi: aktor i odtwórca głównej roli w spektaklu „Oleanna” Tomasz Schimscheiner, aktorka Maja Barełkowska, dyrektor Teatru Ludowego Jacek Strama oraz kierownik obsługi widza Jerzy Fedorowicz, który podzielił się z nami ciekawą anegdotą związaną z cydrami. Wiele lat temu podczas pobytu na Ukrainie Pan Jerzy przekonał się, że mała moc cydru może być dość myląca. Tańszy i słabszy od wina trunek cieszył się dużym powodzeniem, do czasu, gdy okazało się, że prędzej zapuka się do drzwi toalety niż osiągnie stan upojenia. Jak widać, cydr zawsze zapewnia silne doznania, nie tylko smakowe.

W trakcie degustacji dało się zauważyć, że dla wielu gości to nie jest pierwsze zetknięcie z cydrem. Jednak znaczna część osób biorących udział w degustacji skosztowała tego trunku po raz pierwszy, co potwierdza, że cydr ma szansę osiągnąć sukces na polskim rynku. W Krakowie trunek dostępny jest w coraz większej liczbie miejsc, do grona których niedawno dołączyła również wspomniana restauracja Ratuszowa. Pozostałe lokale i sklepy oferujące cydr znaleźć można na naszej mapie.

Firma Kamron pragnie złożyć za pośrednictwem naszego portalu podziękowania wszystkim uczestnikom degustacji, a w szczególności: Panu Jackowi Stramie, kierownikowi działu promocji – Panu Jerzemu M. Fedorowiczowi, specjalistce ds. administracji – Pani Elżbiecie Gądek i obsłudze poczęstunku za umożliwienie wzięcia udziału w spotkaniu i w przygotowaniach do niego.

Dodaj komentarz przez FB