Cydr nad Menem

Cydr to nie tylko angielski cider, francuski cidre, ale również niemiecki Apfelwein. A Niemcy to nie tylko Bawaria i piwo. O ile region ten nieodłącznie kojarzy się ze złocistym napojem powstającym ze słodu i chmielu, o tyle nazwa Hesja powinna przywodzić na myśl złocisty trunek wytwarzany z jabłek. Do duetu Hesji i cydru dodać trzeba Frankfurt nad Menem: niemiecką stolicę jabłecznika.

Zamiast zwiedzać Frankfurt, w pośpiechu skreślając kolejne pozycje na liście zabytków, lepiej nieco zwolnić i dodać podróży smaczku, jabłkowego smaczku. Metropolia ta, położona w kraju związkowym Hesja, sąsiadującym ze wspomnianą Bawarią od południowego-wschodu, to nie tylko banki, wieżowce i muzea. To również raj dla wielbicieli cydru, a właściwie Apfelwein, w Hesji kryjącego się pod lokalną nazwą Ebbelwoi.

Początków jabłecznika w Niemczech szukać należy już w VIII w. Jednak na większą skalę produkcja cydru rozpoczęła się dopiero w XVIII stuleciu. Miłość do jabłecznika narodziła się z… klęski. Klęski spowodowanej atakiem szkodnika, który doprowadził do upadku lokalne winnice, pozbawiając mieszkańców materiału do produkcji wina. Nie wiemy, kto dokładnie wpadł na pomysł zwrócenia się ku jabłkom, ale pomysł ten z pewnością zmienił kulinarną historię kraju.

Gdzie napić się cydru?

Będąc we Frankfurcie, warto zajrzeć w miejsca, które przybliżą nam tę historię, pozwolą poznać smak niemieckiego jabłecznika i dadzą szansę zobaczenia na własne oczy, w jaki sposób powstaje. Pierwszym z takich miejsc jest niewątpliwie dzielnica Sachsenhausen, usytuowana w centrum miasta, na południowym brzegu Menu.

To właśnie tutaj na gości czekają lokale oferujące rodzimy cydr, a wśród nich Zum Eichkatzerl (www.eichkatzerl.de, otwarte: pn.-pt. 17.00-1.00, weekendy i święta 16.00-1.00), Lorsbacher Thal (www.lorsbacher-thal.de, otwarte: wt.-nd. 17.00-24.00) czy Apfelwein Dax (www.apfelwein-dax.de, otwarte: codz. 12.00-24.00).

Jeśli tawerna oferuje taką możliwość, warto zamówić cydr w naczyniu o nazwie Bembel. Jest to tradycyjny ceramiczny dzbanek, zwykle w szarym kolorze, pokryty niebieskimi malunkami.

Gdzie kupić cydr?

Niemiecki cydr na pamiątkę? Czemu nie! Jeśli lokalne trunki przypadły wam do gustu, warto kilka butelek zabrać ze sobą. Swoje kroki skierujcie do Apfelweinhandlung (www.apfelweinhandlung.de, otwarte: wt.-pt. 12.00-20.00, sb. 11.00-16.00). Uwadze wielbiciela cydrów nie powinien umknąć również sklep Apfelwein Kontor, który oprócz jabłeczników niemieckich oferuje też francuskie i hiszpańskie (http://apfelweinkontor.jimdo.com, otwarte: sb.10.00-17.00).

Na półkach warto szukać jabłeczników marki Possmann, której początki sięgają 1881 roku (www.possmann.com). Firmy Possmann i Höhl to liderzy na niemieckim rynku cydrów. Rocznie sprzedają łącznie 25 mln litrów jabłecznika i soków jabłkowych.

Tak powstaje Apfelwein

Zwiedzanie Frankfurtu z cydrem w tle nie będzie kompletne bez wizyty w miejscu, gdzie wszystko się zaczyna, a więc gdzie jabłko zamienia się w złocisty trunek. Idealną propozycją będzie wyprawa do Hochstadt na wschód od Frankfurtu, gdzie swoją siedzibę ma wspomniana już cydrownia Höhl (www.hoehl-hochstadt.de). Poznacie tu historię niemieckiego cydru, dowiecie się, w jaki sposób powstaje, zobaczycie najstarszą w Niemczech prasę do wyciskania soku i, oczywiście, posmakujecie różnych rodzajów jabłecznika. Wycieczka trwa około 1,5-2 godzin, bilet wstępu kosztuje 6 euro.

Gdy krok już chwiejny…

Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Wsiąść do Ebbelwei Express. Tramwaj zabierze was w najciekawsze miejsca we Frankfurcie, w tym również do cydrowej dzielnicy Sachsenhausen. Spragnieni orzeźwienia mogą także popijać jabłecznik na pokładzie pojazdu. Rozkład jazdy i mapę trasy Ebbelwei Express znaleźć można na stronie: www.ebbelwei-express.com.

Cydr i muzyka

Zastanawiacie się, kiedy najlepiej odwiedzić Frankfurt? Odpowiedź jest prosta: w sierpniu, gdy odbywa się Apfelwein Festival. Muzyka i stoiska uginające się pod ciężarem cydrów – czego chcieć więcej? W 2015 roku impreza planowana jest w terminie 7-16 sierpnia. Festiwal organizowany jest na placu Rossmarkt w centrum miasta. Stoiska będą czynne w godzinach 11.00-23.00 (w weekend do północy).

 

Małgorzata Przybyłowicz-Nowak

 

Źródło: www.welshcider.co.uk, www.hardciderinternational.com, www.hessen-tourismus.de, www.frankfurt-tourismus.de, www.ebbelwei-express.com

Dodaj komentarz przez FB