Cydr Thatchers Somerset Rose

Somerset to kraina w południowo-zachodniej Anglii, w której od ponad 100 lat rodzina Thatcher wytwarza cydr. W 1904 roku William John Thatcher rozpoczął jego produkcję. Przez ponad 50 lat rodzina wytwarzała cydr w sposób tradycyjny – dopiero w 1965 roku pojawiła się na farmie prasa mechaniczna. W 1993 roku rodzina wyhodowała w swoich sadach pierwsze drzewa z odmianą jabłek Katy, które do dziś są używane do produkcji cydru.

Warto nadmienić, że jest to jeden z niewielu cydrów z rodziny Thatcher, w których zawarta jest tylko jedna odmiana jabłek (a nie kilka, jak to ma miejsce w przypadku innych cydrów). Ponadto cydr ten został specjalnie stworzony z myślą o kobietach i myślę, że będzie smakował każdej miłośniczce jabłecznika, która ceni sobie słodkie odmiany. Mnie bardzo smakuje, jest ożywczy – nie czuć goryczy – i owocowy.

Doskonały wybór na pożegnanie lata. Zawartość alkoholu to 5,4%. Należy jednak dodać, że istnieje jeszcze jeden Katy Cider, mocniejszy (7,4%) sprzedawany w butelkach 0,7 l – może uśpić naszą czujność i zostać omyłkowo potraktowany jak różowe wino.

 

Rita Krawczyk

Dodaj komentarz przez FB