Cydrowa galaretka z lodami

Wiosną i latem warto korzystać w kuchni z sezonowych owoców – soczystych truskawek, aromatycznych malin i borówek. Są niezastąpionym dodatkiem do lodów, sałatek, koktajli, sorbetów, galaretek… Oto kolejny przepis na prosty i smaczny cydrowy deser.

Składniki:

Lody

300 ml pełnotłustego mleka
6 żółtek jajek
100 g cukru pudru
300 ml śmietany 48%
200 ml syropu z czarnego bzu

Galaretka

5 listków żelatyny
500 ml cydru gruszkowego (lub perry)
75 g cukru pudru
250 g truskawek, borówek i malin

Sposób przygotowania:

Lody

Zagotuj mleko i odstaw. W oddzielnym naczyniu ubij jajka razem z cukrem, następnie dodaj mleko i kontynuuj ubijanie. Umieść miksturę w rondlu i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia! Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i syrop z bzu i dokładnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika i schowaj w zamrażalniku.

Galaretka

Żelatynę w listkach zanurz w płytkim naczyniu z wodą i odstaw na chwilę, żeby zmiękły. Zagotuj 100 ml cydru, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Do gorącego cydru dodaj listki żelatyny i mieszaj, aż się rozpuszczą. Zdejmij naczynie z ognia, wlej resztę cydru i pozostaw do ostygnięcia. W miseczkach umieść owoce, zalej je ostudzoną galaretką i odstaw na około godzinę. Podawaj razem z lodami.

Dodaj komentarz przez FB