Cydrowe dodatki

Cydr do deseru, cydr do dania głównego, cydr do grillowanego mięsa… Na tym nie koniec. Cydrem możemy również wzbogacić popularne dodatki do obiadu – sałatkę z ogórków, marchewkę, ziemniaki. Jak to zrobić?

Sałatka cydrowo-ogórkowa

Składniki:
150 ml wytrawnego cydru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duży ogórek
łyżeczka cukru
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj cydr, natkę, cukier, sól i pieprz. Przetnij ogórka wzdłuż na połowę, nasiona usuń łyżeczką. Potnij na cienkie plastry, umieść w naczyniu z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem przetrzymaj w lodówce przez co najmniej godzinę.

 

 

Marchewki w polewie cydrowej

Składniki:
25 g masła
450 g marchewek (pociętych w wąskie paski)
120 ml wytrawnego cydru
1 łyżka brązowego cukru
60 ml wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Podgrzej masło w rondlu, dodaj marchewki i smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Posyp cukrem i smaż przez kolejną minutę, aż cukier się rozpuści. Dodaj cydr, wodę i musztardę. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, przykryj naczynie i smaż przez 10 minut, aż marchewka zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę, podkręć ogień i kontynuuj gotowanie do chwili, aż objętość płynów zmniejszy się o połowę. Na samym końcu dodaj natkę pietruszki.

Ziemniaki w cydrze

Składniki:
900 g słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę
600 ml wytrawnego cydru
50 g brązowego cukru
75 g masła
1 laska cynamonu
pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
Umieść w rondlu ziemniaki, cynamon, cukier, połowę ze wskazanej ilości masła i dolej cydr. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, przykryj naczynie i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Nagrzej piekarnik do 170°C. Natłuść płytkie żaroodporne naczynie. Z naczynia z ziemniakami usuń laskę cynamonu i nadmiar płynu. Dodaj pieprz i ubij ziemniaki. Przenieś je do naczynia żaroodpornego, dodaj resztę masła, przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut, pamiętając, aby w połowie pieczenia wymieszać ziemniaki. Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut.

Dodaj komentarz przez FB