Cydrowe naleśniki z twarogiem i owocem granatu

Cydr doskonale nadaje się do naleśników. Dzięki zawartości dwutlenku węgla, doskonale spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki stają się bardziej puszyste. Ponadto, mimo dodatku stosunkowo niewielkiej ilość cydru, jego smak naprawdę jest wyraźnie wyczuwalny w naleśnikach. Nie mówiąc o wspaniałym zapachu, który rozpływa się po całym domu podczas ich pieczenia.

Składniki:
2 jajka
cydr
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki żytniej
szczypta soli
przyprawa do ciast Hambleden
ok. 500 g twarogu
1 granat

 

 

Porcja na 3-4 osoby
1. Przygotujcie ciasto na cydrowe naleśniki: rozbełtajcie w misce jajka, dodajcie 3 łyżki pszennej mąki i połączcie mąkę z jajkami. Dolejcie trochę cydru, zamieszajcie (nie przejmujcie się grudkami, znikną) i dodajcie kolejną łyżkę mąki pszennej i 3 łyżki mąki żytniej. Wymieszajcie wszystko, dodajcie szczyptę soli i przyprawę do ciasta oraz tyle cydru, ile potrzeba, by uzyskać płynne, naleśnikowe ciasto.
2. Usmażcie naleśniki. Taka porcja ciasta powinna wystarczyć na 4-5 naleśników.
3. Przekrójcie granat na połowę i wyłuskajcie z niego pestki. Pestki granatu możecie wydobyć w szybki i prosty sposób, przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony i energicznie uderzając łyżką w twardą skórę. Najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem, tak by nie zachlapać czerwonym sokiem połowy kuchni.
4. W misce połączcie ser i cydr do uzyskania łatwej do smarowania masy, dodajcie trochę przyprawy do ciast oraz pestki granatu (zostawcie trochę pestek do dekoracji).
5. Na każdym naleśniku rozłóżcie porcję sera i złóżcie naleśniki na ćwiartki.
6. Rozgrzejcie patelnię grillową. Zwilżcie obydwie strony naleśników niewielką ilością oliwy (np. oliwą w sprayu) i smażcie na patelni do uzyskania ładnych ‚zapieczonych’ pasków.

Smacznego!

Szymon Kubicki

www.facetikuchnia.com.pl

Dodaj komentarz przez FB