Cydrowe naleśniki

Naleśniki, naleśniki i naleśniki… kto ich nie lubi? Dzisiaj mam Wam do zaprezentowania wersję na słono, czyli pyszne cydrowe naleśniki z nadzieniem pieczarkowym lub brokułowym. Smacznego!

Składniki:
200 ml mleka
120 ml cydru jabłkowego
150 g mąki
2 jajka
200 g pieczarek
1 cebula
ok. 50 ml śmietany 18%
ok. 200 g brokułów
sól, pieprz
starty ser żółty
oliwa

 

 

Wykonanie:
1. Mieszamy w misce jajka z mąką i odrobiną mleka.
2. Powoli dodajemy resztę mleka i cydr.
3. Mieszamy ręcznie albo za pomocą miksera do czasu otrzymania gładkiej masy.
4. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i mieszamy.
5. Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron (ok. 1 min każda strona).
6. W międzyczasie na jednej patelni podsmażamy pieczarki z cebulką, dodajemy sól i pieprz.
7. Natomiast brokuły kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy sól i pieprz.
8. Dodajemy do brokułów śmietanę i mieszamy.
9. Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarki lub brokuły, następnie je zwijamy i posypujemy serem żółtym.
10. Zapiekamy ok. 5 minut w piekarniku (aż ser się zacznie topić).
11. Podajemy ze świeżą bazylią.

 

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB