Cydrowe spaghetti z porami

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam obiady lekkie, rześkie i… zielone. To spaghetti spełnia wszystkie te warunki.

Składniki (na 2 porcje):
– 150 g makaronu spaghetti (najlepszy jest pełnoziarnisty);
– 2-3 duże pory;
– pół szklanki cydru (świetnie sprawdza się Sun Cider Apple);
– 1 mały ząbek czosnku;
– trochę oliwy bądź oleju do smażenia;
– garść albo dwie sezamu (w ostateczności można pominąć);
– sól i pieprz;
– opcjonalnie: trochę startego parmezanu do posypania.

Sposób przyrządzenia:
1. Makaron wrzucamy do gotującej się wody (posolonej), zmniejszamy gaz i pozwalamy mięknąć, ale bez przesady, bo ma być al dente. Gotowy makaron przelewamy zimną wodą. Do wody, w której go przyrządzamy, możemy dodać kapkę oliwy.
2. Pory czyścimy i kroimy w cienkie plasterki (tylko białą ich część, zielona nie będzie nam potrzebna). Czosnek drobno siekamy.
3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy sezam, pory i czosnek.
4. Kilka minut później wlewamy cydr. I pozwalamy wszystkiemu powoli się gotować.
5. Pory są mięciutkie? A więc danie jest gotowe! Możemy wyciągać talerze, nakładać makaron, pory i, jeśli mamy na to ochotę, posypać wszystko tartym serem. Dobrze smakuje popijane cydrem, oczywiście.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lidia Miler

Dodaj komentarz przez FB