Cydrowiec

Cydrowiec to lekkie i orzeźwiające ciasto. Spód to miękki biszkopt pokryty delikatnym kremem na bazie budyniu cydrowego, następna warstwa to zwykła ubita śmietanka. Wierzch to herbatniki nasączone cydrem i pokryte lukrem cydrowym. Jak widać, dominującym smakiem jest… cydr.

 

Biszkopt

 

4 duże jajka,

2/3 szklanki cukru,

1 szklanka mąki pszennej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodawać po trochę cukier i nadal ubijać białka. Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ubijać masę. Na końcu masę jajeczną połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Masa budyniowa

 

2 budynie śmietankowe,

2 łyżki cukru,

2 szklanki cydru,

2 łyżki żelatyny,

kostka masła.

 

Wykonanie:

Zagotować dwie szklanki cydru. Budyń z cukrem rozmieszać w wodzie. Zagotować budyń. Po zagotowaniu ściągnąć z gazu. Dodawać suchą żelatynę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Po wystudzeniu budyń połączyć z jedną kostką masła. Masę wyłożyć na nasączony herbatą biszkopt.

 

Masa śmietanowa

 

0,5 l kremówki,

2 cukry waniliowe,

3 fixy do śmietany.

 

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Wyłożyć na masę cydrową.

 

Warstwa herbatnikowa

 

szklanka cydru,

20-30 herbatników,

4 łyżki cukru pudru,

3-5 łyżek cydru.

 

Wykonanie:

Na wygładzonej masie śmietanowej układać herbatniki uprzednio nasączone w cydrze. Z cukru pudru i cydru wykonać lukier, którym pokrywamy herbatniki.

SDC19294SDC19296SDC19305SDC19301

 

Agnieszka Łukowska

Dodaj komentarz przez FB