Cydrowy grzaniec

Schłodzony, najlepiej z dodatkiem kostek lodu – tak najczęściej podawany jest cydr. Warto jednak trochę poeksperymentować i przyrządzić jabłecznik… na gorąco. Po taką wersję cydru chętnie będziemy sięgać w chłodniejsze jesienne wieczory.

Składniki:
około 2 l słodkiego cydru
4-6 pałeczek cynamonu
6 rozgniecionych nasion kardamonu
1 cała gałka muszkatołowa
10-12 goździków
6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
4-6 gwiazdek anyżowych (opcjonalnie)
375 ml rumu lub brandy (opcjonalnie)
starta skórka z połowy cytryny lub z połowy pomarańczy
kilka ćwiartek pomarańczy

Sposób przygotowania:
Wlej do naczynia cydr, dodaj przyprawy i startą skórkę, podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Przecedź cydr przez durszlak do nowego naczynia. Możesz dolać rum lub brandy. Naczynie umieść na chwilę na bardzo małym ogniu i dodaj ćwiartki pomarańczy. Grzany cydr jest gotowy do podania.

Dodaj komentarz przez FB