Cydrowy pudding z polewą czekoladową

Cydrowy pudding to prawdziwa uczta dla wielbicieli jabłecznika i czekoladowych smakołyków. Idealnie nadaje się na rodzinne spotkanie, letnie przyjęcie czy po prostu poobiednią przekąskę. Jak go przygotować?

Składniki:

Pudding
170 g pokrojonych suszonych daktyli (lub rodzynek)
170 g cukru pudru
170 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml półwytrawnego cydru
60 g roztopionego masła
2 średniej wielkości jajka
1 łyżka kawy
1 łyżka sody oczyszczonej

 

 

Polewa czekoladowa
55 g ciemnej czekolady (z zawartością co najmniej 60% kakao)
60 g masła
1/4 łyżeczki soli
300 g cukru pudru
200 g skondensowanego mleka

Sposób przygotowania:

Pudding
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Cydr i daktyle umieść w rondlu i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj cukier puder, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rozpuszczone masło i kawę. Składniki ubij, a następnie dodaj daktyle i wymieszaj. Nalej ciasto do formy i piecz przez 40-45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, użyj wykałaczki. Pudding możesz wyjąć z piekarnika, jeśli po „nakłuciu” ciasta wykałaczka jest czysta.

Polewa czekoladowa
Nad naczyniem z gorącą wodą umieść miskę z czekoladą, masłem i solą. Stopniowo dodawaj cukier puder i skondensowane mleko, cały czas mieszając. Gotową, jeszcze gorącą polewą udekoruj ciasto.

Dodaj komentarz przez FB