Czerwcowy przegląd prasy

W niedzielę 21 czerwca odbył się w Warszawie pierwszy Zlot Cydrowników Autorskich. To największe jak dotąd spotkanie rzemieślniczych wytwórców cydru. Swoją premierę miały tu m.in. Cydr Kazimierski, Podlaski, Dobra Reneta, Samo Jabłko, Biogrim, Cydr z Winnicy de Sas czy Cydr z Gospodarstwa Kościańscy[1]. Swoje nowe produkty zaprezentowały też znane już marki o ugruntowanej pozycji.

Wydarzenie rozpoczął otwarty dla wszystkich panel branżowy, następnie była degustacja i bazarek cydrowy. Zarówno uczestnicy jak i organizatorzy eventu (Winicjatywa, Cydrolot, Nadwiślański Świt) przymierzają się już do następnego Zlotu[2].

Okres wakacyjny otwiera wiele nowych możliwości także na rynku cydrów komercyjnych. Oto najświeższe newsy:

-Green Mill będzie dostępny z nalewaka (tzw. kija) w przeszło 350 lokalach gastronomicznych w całej Polsce. Produkująca go Kompania Piwowarska zamierza znacznie rozszerzyć dystrybucję i prawdopodobnie już wkrótce Green Mill z kija dotrze do jeszcze większej liczby restauracji i pubów[3].

– Producent cydru Kamron uruchomił nowy smak. Od niedawna w sprzedaży napój „Owoce leśne”[4].

– Na portalach społecznościowych rusza kampania brytyjskiego cydru Strongbow, który wprowadziła na polski rynek Grupa Żywiec[5].

Warto nadmienić, że Portal Spożywczy zamieszcza optymistyczne prognozy dotyczące rynku cydrów w Polsce. Sytuacja u nas zaczyna upodabniać się do rynków zachodnich, gdzie napój z jabłek zajmuje znaczące miejsce w branży alkoholi. Wśród przyczyn takiego stanu rzeczy można upatrywać w ujednolicaniu obyczajów w całej Europie oraz w zagranicznych podróżach Polaków[6].

W tym roku 25-lecie istnienia obchodzi spółka Ambra, producent Cydru Lubelskiego. Wszystko zaczęło się w 1990 roku w Biłgoraju[7]. Życzymy dalszych sukcesów i wszystkiego najlepszego!

 

A teraz coś na deser. Na łamach wrocławskiego wydania Gazety Wyborczej pojawił się inspirujący wywiad z twórcą i właścicielem marki Meli Melum: Piotrem Czykierdą i Piotrem Kolbuszem (WYWIAD). Zachęcamy do lektury!

 

 

[1] http://wydarzeniakulinarne.natemat.pl/145839,najwazniejsza-impreza-polskich-cydrownikow-odbedzie-sie-21-czerwca-w-warszawie

[2] http://cydromania.blogspot.com/2015/06/cydromania-relacjonuje-zlot-cydrownikow.html?zx=e6d6be478ed07731

[3] http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1206348.html

[4] http://kamron.pl/kamron-cydr/

[5] http://media2.pl/reklama-pr/123549-Insignia-wypromuje-cydr-Strongbow-Grupy-Zywiec-w-social-mediach.html

[6] http://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/rynek-cydru-w-polsce-bedzie-upodabnial-sie-do-rynkow-zachodnich,115968.html

[7]http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,18120975,Lubelskie_Firmy_25_lecia__Ambra__Wina__szampany_i.html

Dodaj komentarz przez FB