Francuski chłodnik truskawkowy z cydrem

Gorąco? Na upały nie ma nic lepszego niż chłodnik! Ta słodka, gęsta zupa na zimno przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom truskawek, ale nie tylko. Jedyną jej wadą jest to, że trzeba odżałować sporo cydru – ale warto, naprawdę. Taki chłodnik, choć w przygotowaniu jest banalnie prosty, robi eleganckie, wręcz wykwintne wrażenie. Jeśli więc chcecie się popisać przed dziewczyną, narzeczonym, teściami, kimkolwiek, to podanie im francuskiego chłodnika truskawkowego z cydrem jest niezłym pomysłem.

Składniki:
500 g truskawek
80-90 g cukru pudru
ok. 400 ml wytrawnego cydru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
opcjonalnie: liście mięty, trochę śmietankowych lodów, kilka świeżych truskawek do przybrania

 

 

Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Co większe przekrawamy na pół.
2. Do garnka wlewamy cydr i wrzucamy truskawki. Dodajemy cukier, cynamon i imbir. Mieszamy.
3. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez 5 minut.
4. Blendujemy.
5. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
6. Podajemy z liśćmi mięty lub lodami. Możemy przybrać truskawkami. Smacznego!

 

Lidia Miler

http://smakizapachy.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB