Grilluj z cydrem!

Cydr coraz częściej jest towarzyszem letniego grillowania, zarówno w roli lekkiego trunku, który orzeźwia w upalne wieczory, jak i dodatku do przyrządzanych dań. W zależności od upodobań możemy sięgnąć po wytrawną lub słodką wersję napoju i na jego bazie przygotować sos lub marynatę go grillowanych potraw. Jak to zrobić?

SOS CYDROWY-CEBULOWY
Składniki:
5-6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
2 ząbki czosnku
5 posiekanych cebul
500 ml cydru
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzej olej, wsyp posiekaną cebulę. Smaż, aż się zrumieni, pamiętając o częstym mieszaniu. Dodaj rozdrobniony czosnek i podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty. Do całości dolej cydr. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także ulubione zioła czy przyprawę do grillowanego mięsa.

CYDROWO-MUSZTARDOWA MARYNATA DO MIĘS
Składniki:
500 ml cydru
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki musztardy
3-4 łyżeczki posiekanych ziół, np. tymianku, bazylii
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj w głębokim naczyniu, a następnie umieść w nim wybrane mięso (np. filety z kurczaka). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie mięso jest gotowe do grillowania. Smacznego!

Dodaj komentarz przez FB