Gruszecznik domowy

Gruszecznik, czyli perry, to „siostrzany” napój cydru. Do przygotowania tego smacznego i orzeźwiającego trunku potrzebujemy jedynie gruszek i odrobiny kwasku cytrynowego. Resztę zostawiamy w „rękach” fermentacji.

Składniki:
15-16 kg gruszek*
10-15 g kwasku cytrynowego

Dojrzałe, zdrowe gruszki słodkokwaskowate wymyć, pokroić na drobno (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, lecz bez ogonków), włożyć do dużej donicy lub drewnianej faski i odstawić na 12 godz. Następnie odciągnąć sok w sokowirówce (powinno być około 10 l), rozpuścić w nim kwasek cytrynowy i nie dodając ani cukru, ani drożdży, napełnić naczynie fermentacyjne do 3/4 pojemności. Po zamknięciu rurką fermentacyjną odstawić naczynie w ciepłe miejsce (w temperaturze 22-25°C). Po fermentacji burzliwej trwającej 3-5 dni młody gruszecznik należy ściągnąć znad osadu, przelać do innej butli, tym razem pod samą szyjkę, zamknąć ponownie rurką fermentacyjną i trzymać w chłodzie (piwnicy) przez 4-6 tygodni i następnie rozlać do butelek. Gruszecznik domowy nie będzie zbyt klarowny, ale dzięki dużej zawartości dwutlenku węgla będzie lekko kwaskowaty, smaczny i orzeźwiający. * z podanej ilości składników uzyskać można 10 l gruszecznika.

Źródło: Zdzisław T. Nowicki, 2002, Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy, Wydawnictwo Galion, Gdynia.

Opublikowano za zgodą wydawcy

Dodaj komentarz przez FB