Gruszki gotowane w cydrze

Po cydr warto sięgać nie tylko wtedy, gdy chcemy dodać smaku i aromatu rybnym czy mięsnym daniom głównym. Jabłecznik równie dobrze sprawdzi się jako składnik słodkich deserów. Jednym z nich, szybkim i prostym do przyrządzenia, są gruszki gotowane w cydrze.

Składniki:
6 obranych gruszek (z pozostawionymi ogonkami)
1 cytryna przekrojona na pół
625 ml słodkiego cydru
pół szklanki cukru
starta skórka cytryny
1 laska wanilii
1 pałeczka cynamonu
375 ml śmietany (najlepiej 36%)
1,5 łyżki koniaku

Sposób przygotowania:
Natrzyj gruszki cytryną i przytnij ich podstawy, aby mogły stać w naczyniu. Do rondla nalej cydr, dodaj cukier, skórkę cytryny, wanilię i cynamon i gotuj przez 2 minuty. Następnie umieść w rondlu gruszki i gotuj je, aż zmiękną. Zgaś ogień i odstaw naczynie z gruszkami do ostygnięcia. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z koniakiem. Gruszki umieść na talerzykach, natomiast płyn, który pozostał w rondlu zagotuj, aż powstanie gęsty syrop. Powstałym syropem polej gruszki. Bitą śmietanę możesz serwować w osobnym naczyniu bądź udekoruj nią talerzyki z owocami.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki:
Cider: hard and sweet, Ben Watson

Dodaj komentarz przez FB