Gruszkowa tarta tatin

W przypadku tarty z gruszkami stawiam na szybkość i wyeliminowanie zbędnych, pracochłonnych czynności, które nie wpływają na jakość deseru.

Składniki:
2-3 gruszki (ilość zależy od wielkości naczynia)
świeże ciasto francuskie
100 g trzcinowego cukru Dark Muscovado (najlepiej Billington’s)
50 ml wody lub cydru
łyżka masła
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka tartego kardamonu
trochę płatków migdałowych
lody

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Gruszki ze skórą lub obrane ze skóry kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

Do przygotowania tarty używam patelni z odczepianą rączką (tefal), która dzięki temu nadaje się również do stosowania w piekarniku. Na patelni rozpuszczamy cukier wraz z cydrem lub wodą. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, i gotujemy do momentu, aż część płynu odparuje i powstanie ciemny karmel. Dodajemy 2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz masło i układamy gruszki, oraz posypujemy je kardamonem. Nie musicie szczególnie się starać, ważne jedynie, by owoce zostały ułożone możliwie ciasno. Gruszki dusimy kilka minut, obracając je tak, by karmel pokrył je z każdej strony. Nie przetrzymujcie ich na patelni całymi kwadransami, wystarczy, że zaczną lekko mięknąć.

Gdy owoce będą gotowe, zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy ją uprzednio odmierzonym płatem ciasta francuskiego. Drewnianą łyżką delikatnie dociskamy ciasto wzdłuż całej krawędzi patelni, tak, by warstwa ciasta znalazła się między ścianą patelni a gruszkami. Żeby to osiągnąć, płat ciasta powinien być nieco większy niż średnica patelni. Wystające poza krawędź patelni resztki ciasta zawijamy do środka. Jeśli ciasto w którymś miejscu się rozerwie, zalepiamy je przy pomocy jego reszty, która pozostała po odkrojeniu płatu. Paski ciasta francuskiego, które nie zostały wykorzystane, można ‘dokleić’ na tych krawędziach, gdzie było go najmniej.

Wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, do momentu, aż ciasto ładnie się zezłoci. Następnie, wyciągamy patelnię z piekarnika, przykrywamy ją dużym talerzem (o średnicy większej niż patelnia) i całość obracamy do góry dnem. Tym sposobem, ciasto znajdzie się na talerzu warstwą gruszek ku górze. Odstawiamy tartę na kilka minut, a w tym czasie na rozgrzanej i suchej patelni teflonowej prażymy płatki migdałowe, aż zaczną się rumienić.

Ciasto podajemy na gorąco, posypane płatkami migdałowymi z ulubionymi lodami.

Szymon Kubicki

http://facetikuchnia.wordpress.com

Dodaj komentarz przez FB