Henney’s Apple Sweet Cider

Henney’s jest dość młodą firmą, bo powstałą niecałe 20 lat temu (1996) z inicjatywy Mike’a Henney’a, który hobbistycznie produkował cydr na własny użytek.

Cydr pochodzi z rejonu Herefordshire, z doliny rzeki Frome – uzyskał nawet odznaczenie Protected Geographical Indication, co oznacza, że jego produkcja spełnia określone prawem wymagania (m.in. jabłka muszą pochodzić z rejonu Herefordshire).

Henney’s cider kupiłam spontanicznie – nazwa mi nic nie mówi, etykieta też. Czemu nie? Poza tym to słodki cydr, a takie lubię najbardziej. Niestety, ten mnie rozczarował. Po otwarciu butelki to, co mnie zaskoczyło, to intensywny zapach drożdży – od razu odechciało mi się pić. Ponadto na butelce jest informacja, że do cydru dodano koncentrat soku jabłkowego. W moim odczuciu dodanie soku nie sprawiło, że cydr jest słodszy.

Trudno mi opisać smak – wydaje mi się, że bliżej jest mu do wytrawnego, gorzkiego ‚dry cider’ niż owocowego cydru. Piękny, złoty kolor to jedyny jego atut. Niestety, nie mogę napisać nic więcej dobrego o tym cydrze, jednakże wierzę, że i on znajdzie swoich amatorów.

Rita Krawczyk

Dodaj komentarz przez FB