„Jak zrobić cydr domowym sposobem” – recenzja książki

Na polskim rynku jest bardzo duża luka (czarna dziura wręcz) pod względem literatury cydrowej. O ile mi wiadomo, książek poświęconych stricte tematyce cydrowej jest 2 (słownie: dwie). Zatrważająco mało. W końcu cydr stał się w Polsce napojem niezwykle popularnym, zasługuje więc na więcej opracowań.

Jedną ze wspomnianych książek, całkiem świeżutką, jest „Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem” wydawnictwa Publicat. Miałam przyjemność ją dostać, przeczytać, a teraz kilka słów o tym, czy warto się z nią zapoznać. Od razu napiszę wprost: jak najbardziej warto. I to nie tylko dlatego, że nie ma dużego wyboru książek, lecz dlatego że wiedza jest w niej podana w naprawdę przystępnej i łatwo przyswajalnej formie.

„Jak zrobić cydr domowym sposobem” jest tłumaczeniem książki autorstwa April White, napisanej we współpracy z cydrownikami z Farnum Hill Ciders ze Stanów Zjednoczonych (zainteresowanych szczegółami na temat tej cydrowej farmy odsyłam na stronę: http://www.povertylaneorchards.com/farnum-hill-ciders).

W książce poruszone zostały wszystkie kwestie, które nie powinny umknąć uwadze każdemu, kto planuje przygotować swój pierwszy domowy cydr (jak i kolejne, w ramach doskonalenia pierwszej wersji). Przeczytamy więc o rodzajach jabłek, o sprzęcie potrzebnym do produkcji, o poszczególnych etapach całego procesu (wraz ze zdjęciami), o problemach, jakie mogą się pojawić i metodach rozwiązywania ich. Nie brakuje też rozdziału o prawidłowym (!) sposobie degustacji cydru.

Wszystko opisane zostało w taki sposób, że czytelnik z każdą kolejną stroną ma ochotę czym prędzej przystąpić do produkcji. Można poczuć, że autorka prowadzi nas za rękę, krok po kroku, dzięki czemu nabiera się pewności, że wszystko ma szansę się udać.

Minusy? Tak jak wspomniałam, książka jest tłumaczeniem. W rozdziale poświęconym jabłkom nie znajdziemy więc porad, które z odmian dostępnych w Polsce będą odpowiednie. Natomiast w rozdziale o degustacji cydru, w miejscu, gdzie pojawia się dokładny opis wrażeń towarzyszących próbowaniu konkretnego napoju, również umieszczone są cydry niedostępne w naszym kraju.

Na tym jednak koniec minusów, a zdecydowanie przeważają plusy, więc gorąco polecam lekturę.

Masz ochotę przeczytać książkę? Można ją kupić tu: https://publicat.pl/publicat/oferta/ksiazki-kucharskie/cydr-jak-zrobic-cydr-domowym-sposobem

Na hasło krainacydru uzyskasz rabat w wysokości 35%.

 

Małgorzata Przybyłowicz-Nowak

Dodaj komentarz przez FB