Kasza manna z sosem cydrowym

Lubię eksperymentować z kaszką manną, bo świetnie nadaje się i na deser, i na słodkie śniadanie, a do tego jest prosta w przygotowaniu i można ją jadać na sto jeden różnych sposobów.

Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 małe):
– 1 szklanka mleka;
– pół szklanki kaszy mannej;
– 1 szklanka cydru;
– 1 łyżka masła;
– 3/4 łyżki mąki pszennej;
– kilka łyżek cukru (najlepiej brązowego).

Sposób przygotowania:
1. Do rondelka lejemy mleko, słodzimy je i podgrzewamy.
2. Gdy mleko jest już trochę ciepłe, sypiemy kaszkę; najlepiej nie wszystko naraz, ale jednolitym strumyczkiem, nieustannie mieszając, żeby nie powstały grudki.
3. Dalej podgrzewamy mleko, często je mieszając. Gdy mleko zaczyna bulgotać, a kasza tężeć, przelewamy wszystko do miseczki. Odkładamy miseczkę, niech kaszka sobie spokojnie stygnie.
4. Bierzemy czysty rondelek, wrzucamy masło i mąkę. Trzymamy wszystko na małym ogniu, mieszając, póki masło się nie roztopi i nie połączy z mąką.
5. W międzyczasie do garnuszka lejemy cydr i doprowadzamy go do wrzenia.
6. Wrzący cydr lejemy do rondelka z masłem i mąką. Mieszamy wszystko, bo wszystko ma się ładnie połączyć.
7. Dodajemy cukier (ok. 2 łyżki), znowu mieszamy i zostawiamy sos na małym ogniu na ok. 5 minut.
8. Po tym czasie wciąż ciepłym sosem polewamy kaszkę (wystarczy kilka łyżek sosu, nie sugerujcie się zdjęciem) i cieszymy się posiłkiem. Taki sos cydrowy może również zostać użyty do innych deserów, na przykład sufletów i budyni.

 

Lidia Miler

http://smakizapachy.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB