Kolorowe ciasto cydrowe

Warto zwykłe ciasta wzbogacać o dodatki. Nawet zwykłe ciasto typu babkowego wzbogacone o kilka produktów oraz cydr nabiera pięknego wyglądu, a przede wszystkim nowego smaku, który zachwyca. Kolorowe ciasto cydrowe jest właśnie tego przykładem, jak z banalnie prostego i nudnego przepisu na babkę, można wykonać naprawdę coś pysznego.


Składniki na ciasto:
2 czubate szklanki mąki
5 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cydru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kisiel malinowy
budyń śmietankowy
1/2 szklanki maku

Wykonanie:
Białka ubić wraz z cukrem na sztywno. Stopniowo dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku. Mieszając łopatką, dodać na przemian partiami olej i cydr. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej masy dodać kisiel malinowy, do drugiej budyń śmietankowy, a do trzeciej mak. Na blaszkę wylać najpierw ciasto śmietankowe, następnie w trzech rzędach ciasto malinowe i również w trzech rzędach ciasto makowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Składniki na polewę:
1/4 kostki margaryny
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny namoczona w łyżce wody
3 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić, dodać wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Mieszając, dodać namoczoną żelatynę. Ściągnąć z gazu, chwilę mieszać, a gdy masa wyraźnie zacznie gęstnieć, dodać jogurt grecki i cały czas mieszać. Rozprowadzić polewę na cieście.

Ciasto udekorować bitą śmietaną.

Agnieszka Łukowska

Dodaj komentarz przez FB