Korzenny chutney jabłkowo-śliwkowy

Ten pyszny i aromatyczny, korzenny chutney może być dodatkiem do wielu potraw.

Składniki:
600 g jabłek (waga samego miąższu, bez skórki i gniazd nasiennych)
8-10 dużych suszonych śliwek
150 g brązowego cukru dark muscovado (Billington’s)
500 ml cydru
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
2. Suszone śliwki kroimy na połówki i dodajemy do jabłek.
3. W moździerzu ucieramy goździki i ziele angielskie.
4. Do rondla wrzucamy jabłka, śliwki, utarte przyprawy, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy cydr, dodajemy cukier i całość mieszamy. Dusimy wszystko, co jakiś czas mieszając, do momentu aż cydr się zredukuje (ok. 80 minut). Rozgniatamy część kawałków jabłka, które same nie rozpadły się podczas gotowania, a pozostałą część zostawiamy w całości.
5. Gotowy chutney można podać na gorąco z białym mięsem (np. z pieczonym schabem lub drobiem) albo z naleśnikami, lub też na zimno, na przykład jako dodatek do deserów.

Szymon Kubicki

http://facetikuchnia.wordpress.com/2012/03/06/korzenny-chutney-jablkowo-sliwkowy/

Dodaj komentarz przez FB