Koszyczki cydrowe

Szybkie, pyszne danie z aromatem cydru jabłkowego. Nie jest trudne do przygotowania. Polecam serdecznie.

Składniki:
Filet z kurczaka 20 g pieczarek
Pół czerwonej papryki
50 ml cydru jabłkowego
Olej rzepakowy
Sól, pieprz, curry
Parmezan (starty)
Ciasto francuskie
Roztrzepane jajko

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, nacieramy pieprzem, solą i curry (odrobiną).
2. Rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) i podsmażamy na nim kurczaka.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy cydr. Dusimy ok. 10 minut.
4. Kroimy warzywa i podsmażamy.
5. Ciasto francuskie kroimy na kwadratowe kawałki.
6. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kurczaka, warzywa i posypujemy parmezanem. 561-koszyczki_
7. Następnie przeciwstawne rogi ciasta łączymy ze sobą i sklejamy.
8. Smarujemy tak przygotowany „koszyczek” roztrzepanym jajkiem.
9. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach bez termoobiegu.

Joanna Wandzel

Dodaj komentarz przez FB