Kotleciki w sosie cydrowo-musztardowym

Przedstawiam przepis na wieprzowinę w sosie jabłkowym z cydrem i musztardą. Jest to zmodyfikowana wersja dania, jakie w swoim programie przedstawił pan Robert Makłowicz (Belfast odc. 83).

W mojej propozycji pominęłam czosnek oraz ocet jabłkowy, dodałam przyprawę curry, z braku gałązki użyłam suszonego tymianku i drobniej pokroiłam jabłko. Fundament dania stanowią wieprzowina, jabłko, cydr i musztarda, a że połączenie to jest po prostu doskonałe i nie wymaga jakichkolwiek modyfikacji, i ja w składniki podstawowe nie ingerowałam.

Składniki:
2 plastry schabu
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 jabłko
150ml wytrawnego cydru
łyżeczka musztardy
łyżeczka mąki
pół łyżeczki przyprawy curry
pół łyżeczki cukru
tymianek
pieprz, sól

 

Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 20 minut od momentu wejścia do kuchni.
Kotlety należy lekko ubić, posolić i popieprzyć (tu ciekawostka, Hiszpanie mają na to jeden, niezwykle przydatny czasownik „salpimentar”) i usmażyć na oleju.
Masło wędruje na drugą patelnię wraz z pokrojonymi według uznania jabłkami. Kiedy owoce się przyrumienią posypujemy je cukrem, mieszamy i pół minuty później dodajemy przyprawę curry, musztardę, tymianek i mąkę.
Po wymieszaniu wlewamy cydr (u mnie Kiss Premium Dry, ale z dostępnych w Polsce jabłeczników śmiało dodałabym Westonsa Vintage lub dowolny, wytrawny cydr francuski) i po trzydziestu sekundach aromatyczny sos można już przetransportować na talerz, tak aby mógł wypełnić swe przeznaczenie i zapoznać się z kotletami.
Całość tworzy niezwykle aromatyczne, oryginalne i – co najważniejsze – przepyszne danie. Jest tu i element kwaskowy, i nuta słodyczy, uwielbiany przeze mnie cydr oraz niezwykle sprawdzający się w tej konfiguracji smakowej tymianek.
Jeśli chodzi o dodatki to tak naprawdę nie są one niezbędne, mięsko z tym wybornym sosem zasługuje na medal i bez nich. Ja swoje danie podałam z ryżowym kopczykiem. Myślę, że można też pokusić się o wersję z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

 

Ewa Przemyska

Dodaj komentarz przez FB