Kurczak w cydrze z pieczarkami

Kurczak w cydrze to wyjątkowo prosta i równocześnie bardzo aromatyczna propozycja na obiad. Danie idealnie komponuje się z buraczkami i pieczonymi ziemniakami.

Składniki (4 porcje):
2 piersi z kurczaka
Ok. 50 g masła
1 cebula
Ok. 50 g pieczarek
Cydr jabłkowy (50 ml)
Sól, pieprz, tymianek
Oliwa z oliwek

Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyszczamy. Rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy pieprz i sól. Dodajemy cydr i dusimy. Kroimy cebulę w plasterki i dodajemy do mięsa. Dusimy.

Pod sam koniec dodajemy tymianek. W międzyczasie pieczarki myjemy, obieramy i kroimy. Rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy odrobinę wody i dusimy. Pod sam koniec dodajemy odrobinę pieprz i soli.

Sposób podania: Kładziemy na talerz pieczarki, na to mięso i ponownie pieczarki. Polewamy sosem cydrowym. Podajemy z ziemniakami z piekarnika oraz buraczkami.

Joanna Wandzel

Dodaj komentarz przez FB