Kurczak w grzybach i sosie cydrowym

Oto kolejny pomysł na smaczne i łatwe w przygotowaniu danie główne. Sos cydrowy idealnie komponuje się z mięsem drobiowym. Możemy więc wykorzystać go nie tylko do potraw z kurczaka, ale również do dań z indyka czy kaczki.

Składniki:

Kurczak
4 filety z kurczaka
250 g masła
garść pieczarek
2-3 pokrojone pory
sól i pieprz

Sos

200 g masła
2 posiekane szalotki
2 ząbki czosnku
6 łyżek posiekanego tymianku
200 ml cydru wytrawnego
300 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietany (najlepiej 48%)

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak

Zagotuj wodę w rondlu. Dopraw filety solą i pieprzem, owiń je folią do żywności, umieść w rondlu i gotuj przez 12-15 minut. Wyjmij filety i odstaw je w przykrytym naczyniu. Rozpuść na patelni 200 g masła. Dodaj filety i grzyby i smaż przez 4-5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej resztę masła, dodaj pora i lekko go podsmaż.

Sos cydrowy

Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj szalotkę, czosnek i tymianek i smaż przez 3-4 minuty, aż szalotka się zeszkli. Dolej cydr i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Gdy objętość płynu zmniejszy się o połowę, dodaj bulion drobiowy i resztę masła. Duś przez 6-8 minut, po czym zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Na talerzu umieść pokrojone w plastry filety. Polej je przygotowanym sosem. Podawaj z podsmażonym porem oraz z ziemniakami i brokułami.

Dodaj komentarz przez FB