Kurczak w syropie klonowym i cydrze

Cydr idealnie sprawdza się w daniach z kurczakiem, chciałabym więc zaproponować Wam dzisiaj pysznego kurczaka w syropie klonowym. Danie jest łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe.

Składniki:
Filet z kurczaka bez skóry
Połówka cebuli
1,5 łyżki syropu klonowego
100 ml cydry jabłkowego
Połówka papryki czerwonej
Skórka z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Kasza gryczana
Sól, pieprz (do smaku)
Świeży tymianek

Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w syropie klonowym.
2. Cebulę kroimy na drobną kostkę, a paprykę w paski.
3. Kurczaka i cebulę smażymy na łyżce oliwy z oliwek.
4. Gdy cebula nabierze złotego koloru podlewamy całość cydrem.
5. Posypujemy całość startą skórką z cytryny.
6. Następnie wrzucamy paprykę i całość dusimy.
7. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
8. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną.
9. Potrawkę z kurczaka podajemy na kaszy gryczanej.

Smacznego!

Joanna Wandzel

www.magickitchenwithasia.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB