Lasagne z cydrem gruszkowym

Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować przepis na pyszne danie włoskie, czyli na lasagne. Postanowiłam dodać do potrawy cydr gruszkowy. Nadał on mięsu wspaniały aromat. Jeśli lubicie nowości w kuchni, to serdecznie polecam.

Składniki:
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
100 g fasoli czerwonej konserwowej
makaron do lasagne
ok. 300 g sera żółtego
200 ml cydru gruszkowego
500 g mięsa wołowego mielonego
natka pietruszki
sól, pieprz
przyprawy: bazylia, papryka czerwona, oregano

 

 

Składniki na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2-3 krople soku z cytryny
1 szklanka mleka
sól, pieprz
bazylia suszona

Wykonanie lasagne:
1. Cebule kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na patelni.
2. Dodajemy do niej mięso i podsmażamy kilka minut.
3. Następnie wlewamy cydr i dusimy.
4. Dodajemy fasolę i natkę pietruszki.
5. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Mięso powinno mieć sporo sosu, gdyż makaron do lasagne musi namoknąć od niego.
6. Do naczynia żaroodpornego dajemy najpierw sos beszamelowy.
7. Układamy następnie makaron, ser żółty i mięso w sosie. Ponownie dajemy te same składniki.
8. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy sosem beszamelowym, a na nim układamy ser żółty i pietruszkę.
9. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Wykonanie sosu beszamelowego:
1. Do roztopionego masła dodajemy mąkę.
2. Następnie wlewamy mleko i sok z cytryny, cały czas mieszając.
3. Doprawiamy solą, ja dodatkowo dodałam też bazylię.

Smacznego!

Joanna Wandzel

www.magickitchenwithasia.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB