Lekkie babeczki cydrowe z kleksem jogurtowym

Pyszne babeczki cydrowe z kleksem jogurtowym to wspaniałe połączenie smaków, które idealnie ze sobą współgrają. Słodki cydr jabłkowy nadaje babeczkom wspaniałego smaku i delikatności, co doskonale komponuje się z kleksem jogurtowym z dodatkiem kwaśnej porzeczki, wykorzystanej do dekoracji.

 

Składniki na ciasto cydrowe:
6 jajek

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju z pestek winogron

1 szklanka cydru jabłkowego słodkiego

szczypta soli

 

SDC18748Wykonanie ciasta cydrowego:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  3. Partiami dodawać cukier, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Po wybiciu białek z cukrem, nadal ubijając na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
  4. Do tak ubitej masy dodawać stopniowo na przemian olej z pestek winogron i cydr jabłkowy. Mieszać na niskich obrotach.
  5. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łopatką.
  6. Ciasto przełożyć do foremek. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 24-30 babeczek.

 

SDC18753Składniki nadzienia do babeczek:

pół szklanki dżemu porzeczkowego niskosłodzonego

szklanka jogurtu greckiego

 

Wykonanie nadzienia:

  1. Po upieczeniu poczekać, aż babeczki ostygną.
  2. Do każdej ostudzonej babeczki nałożyć płaską łyżeczkę dżemu porzeczkowego.
  3. Następnie zrobić ozdobny kleks z jogurtu.
  4. Dodatkowo ułożyć na każdej babeczce owoc porzeczki.

 

 

 

Agnieszka Łukowska

Dodaj komentarz przez FB