Letnie grillowanie z cydrem

Piwo to nieodłączny towarzysz letniego grillowania. A może by tak zastąpić je cydrem? Jabłecznik doskonale sprawdzi się zarówno w roli „orzeźwiacza”, jak i bazy do sosów czy marynat, które dodadzą smaku grillowanym specjałom.

 

 

Marynata do mięs

Składniki:
250 ml wytrawnego cydru
2 łyżki syropu klonowego (można go zastąpić miodem)
pół łyżeczki musztardy w proszku
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki, a następnie umieść w niej mięso i pozostaw na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu można rozpocząć grillowanie.

 

Sos cydrowo-cebulowy

Składniki:
60 ml oliwy z oliwek
2 posiekane czerwone cebule
4 posiekane białe cebule
500 ml wytrawnego lub półwytrawnego cydru
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Podgrzej oliwę w rondlu, następnie dodaj cebulę i smaż przez około 10 minut, aż się zrumieni. Dodaj 125 ml cydru i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu. Kiedy cydr zostanie „wchłonięty” przez cebulę, dodaj resztę jabłecznika i gotuj, aż nieco zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Sos może posłużyć zarówno jako dodatek do grillowanego mięsa, jak i krakersów, chleba pita czy pizzy.

Dodaj komentarz przez FB