Makaron z sosem miętowo-serowo-cydrowym

Dziś mam dla was propozycję nieskomplikowanego obiadu na leniwy, jesienny dzień. Dla wielbicieli ‚aromatu’ camemberta i świeżej zieleniny.

Składniki (na 2 porcje):
– ulubiony makaron
– filiżanka liści mięty, świeżych, ładnych i pachnących
– 1 opakowanie sera camembert (tj. ok. 125 g), najlepiej żeby był naturalny albo z pieprzem
– odrobina cydru
– opcjonalnie: pieprz

Sposób przygotowania:
1. Z makaronem postępujemy jak zawsze, czyli gotujemy w dużej ilości osolonej wody tak, aby był al dente (jeśli się trochę rozgotuje, to trudno, po prostu będzie mniej smaczny).
2. Miętę bardzo dokładnie myjemy, staramy się osuszyć, po czym siekamy. Jak drobno, to zależy od nas. Możemy nie siekać wcale.
3. Camembert kroimy w dość drobną kostkę.
4. Bierzemy niedużą miskę, wrzucamy ser, miętę i mieszamy, podlewając bardzo delikatnie cydrem. Nic w niczym nie ma pływać, po prostu wszystko ma się z sobą dobrze przemieszać i posklejać. Próbujemy. Powinno smakować przede wszystkim śmierdzącym serem, trochę mniej miętą i odrobinę jabłkiem. Jeśli mamy ochotę, dodajemy nieco pieprzu.
5. Odcedzony, gorący makaron nakładamy na talerze, dodajemy sos i mieszamy. Ser powinien się lekko rozpuścić od temperatury makaronu. Jeśli chcemy, aby sos miał bardziej ‚sosową’ konsystencję, możemy ser z dodatkami potraktować gorącą temperaturą, na przykład wstawiając na chwilę do mikrofalówki.

Lidia Miler

http://smakizapachy.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB