Makaron z sosem pomidorowo-cydrowym

Pomysł na prosty, ale bardzo aromatyczny obiad. Inspirowany trochę czatnejami, a trochę… pomidorówką mojej babci.

 

 

Składniki:
– ulubiony makaron w ilości takiej, by wszyscy się najedli;
– oliwa do smażenia;
– 1 ząbek czosnku (jeśli lubicie, możecie dać więcej);
– 3-4 pomidory;
– ok. 3/4 łyżeczki mielonego imbiru;
– 1/2 łyżeczki mielonego kuminu;
– ok. 1/3 szklanki cydru (u mnie Kiss Cider Apple);
– 4 łyżeczki brązowego cukru;
– szczypta mielonego chilli (opcjonalnie).

 

 

Sposób przygotowania:
1. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę.
2. W garnuszku podgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Podsmażamy.
3. Pomidory drobno kroimy (możemy je wcześniej obrać) i dodajemy do czosnku.
4. Sypiemy przyprawy, lejemy cydr, sypiemy cukier. Mieszamy.
5. Trzymamy wszystko na średnim ogniu (nie przykrywamy!); gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień. Niech się pichci, póki nadmiar wody nie wyparuje i sos się nie zagęści.
6. W międzyczasie gotujemy makaron tak jak zawsze, czyli w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i podajemy polany lub wymieszany z sosem.

Jeśli sos wyjdzie Wam zbyt rzadki jak na Wasze preferencje, możecie zagęścić go przecierem pomidorowym.

 

Lidia Miler

http://smakizapachy.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB