Małże w cydrze

Małże kojarzą się z wykwintną kuchnią i żmudnym gotowaniem. Tymczasem małże duszone w cydrze to potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu. Po około 20 minutach mamy smaczne – i zdrowe! – danie, doskonałe na letnie przyjęcie w ogrodzie.

Składniki:
2 kg oczyszczonych małż
4 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chilli
2 posiekane szalotki
300 ml wytrawnego cydru
300 ml śmietany (najlepiej 48%)

Sposób przygotowania:
Wrzuć na gorącą patelnię czosnek, szalotkę, małże, śmietanę i nalej cydr. Przykryj i duś 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedź małże przez durszlak, zachowując płyn. Usuń wszystkie nieotwarte muszle. Płyn z powrotem wlej na patelnię, podgrzej i gotuj, aż do chwili, gdy jego objętość zmniejszy się o połowę. Na koniec dodaj papryczkę chilli. Podziel muszle między cztery talerze, polej je gorącym płynem. Podawaj ze świeżym chlebem.

Dodaj komentarz przez FB