Muffinki gruszkowe z cydrem

Jeśli lubisz ubijać pianę z białek lub szukać zaginionych przed laty części do miksera a następnie montować go i już cieszyć się chwilą, w której trzeba będzie to wszystko pomyć… opuść tę stronę i zmierz się z przepisem na tort Sachera. Muffiny zostaw nam – łasuchom, którzy zamiast umierać ze strachu przed wizją zakalca już po 25 minutach pieczenia chcą cieszyć się czymś pachnącym i niebiańsko pysznym.

Składniki:
250g mąki pszennej
125g cukru
100g cukru brązowego + po szczypcie do posypania każdej babeczki przed pieczeniem
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
4 małe lub 2 średniej wielkości gruszki
2 jajka
100ml cydru (Obowiązuje ta sama zasada co przy winach – jeśli nie da się go pić to nie nadaje się również do gotowania. Ja dodałam hiszpańskiej Manzanovy. Jeśli chodzi o cydry dostępne w Polsce wykorzystałabym dowolnego Westonsa lub słodki cydr francuski)
100ml oleju
70ml maślanki
1 łyżka miodu

Muffiny są smakowite, piękne i łatwe w przygotowaniu. W tym przepisie zajmiemy się wersją nieco mniej klasyczną od czekoladowej czy cytrynowej. W rolach głównych wystąpią gruszki, cydr, imbir i cynamon. Kombinacja tych smaków da efekt w postaci niezwykle aromatycznych, wilgotnych w środku i rozpływających się w ustach babeczek. Jak zawsze przy muffinkach przepis można streścić do słów: „w jednej misce połącz składniki suche, w drugiej mokre, wymieszaj całość, dodaj składnik przewodni (w naszym wypadku gruszki), ostatni raz wymieszaj, przelej do papilotek, piecz przez 20-25 minut”.

Wersja dla początkujących w temacie muffinkowym brzmi tak:

1. Do pierwszej miski trafiają składniki suche czyli mąka, cukier biały, cukier brązowy, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Mieszamy.
2. Przechodzimy do miski numer dwa, która odpowie za przygotowanie składników mokrych. Do tego naczynia wbijamy dwa jajka, a następnie dolewamy cydr, olej, maślankę i miód. Mikstura po wymieszaniu traci na urodzie. Niech ta breja nie odbiera nam nadziei. Na tym etapie dokładnie tak to ma wyglądać.
3. Do pierwszej miski przelewamy zawartość tej drugiej. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w małą kostkę gruszki. Mieszamy.
4. Blachę do muffinek wypełniamy papilotkami, a te z kolei uzupełniamy do 3/4 wysokości przygotowaną masą. Na koniec każdą porcję posypujemy szczyptą brązowego cukru. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. W całej kuchni rozchodzi się już zapach jabłek, gruszek, imbiru i cynamonu. Muffinki są gotowe 🙂

Ewa Przemyska

Dodaj komentarz przez FB