Naleśniki francuskie z cydrem

We Francji bardzo popularnym sposobem wzbogacenia naleśników jest dodanie do ciasta odrobiny cydru. Podobnie jak wykorzystywana w Polsce gazowana woda mineralna, cydr sprawia, że ciasto naleśnikowe jest bardziej pulchne, a naleśniki lżejsze. Gotowa potrawa sprawdzi się i jako danie główne, i jako słodki deser.

Czas przygotowania: około 30 minut
Danie główne lub deser – 15 małych naleśników

Składniki:

10 g masła
250 g mąki
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
250 ml mleka
250 ml cydru półsłodkiego, musującego
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę, wymieszaną z solą i cukrem pudrem. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Miksując, wlewamy stopniowo małymi porcjami mleko, roztopione masło i cydr, który spulchni ciasto i jeszcze trochę razem miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, aby ciasto odpoczęło. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej niewielką ilością masła. Podajemy z musem jabłkowym, polane czekoladą.

Źródło: materiały informacyjne Shade Cider

Dodaj komentarz przez FB