Omlet z krewetkami w cydrze wiśniowym

W jesienne poranki wart polecenia jest omlet z krewetkami i cydrem wiśniowym. Cydr nadaje wyjątkowy smak i aromat potrawie. Omlet jest lekkostrawnym daniem, a przy tym dobrym źródłem energii.

Składniki:
2-3 jajka
Krewetki
100 ml cydru wiśniowego
1 mała papryczka chilli
Połowa cebuli
2-3 średnie pieczarki
2 łyżki oliwy z oliwek
Świeża natka pietruszki
Sól, pieprz (do smaku)
Zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na patelni.
2. Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę.
3. Podsmażamy kilka minut.
4. Krewetkom odrywamy ogonki.
5. Następnie dodajemy je i podlewamy całość cydrem.
6. Jajka rozbijamy widelcem lub sprężyną. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
7. Tak przygotowane jajka wlewamy na podsmażone krewetki z warzywami.
8. Dodajemy natkę pietruszki.
9. Podsmażamy, aż brzegi omleta się zetną.
10. Następnie podważamy je łopatką tak, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni.
11. Omlet smażymy kilka minut.

Smacznego!

Joanna Wandzel

www.magickitchenwithasia.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB