Październikowe podsumowanie prasy

W połowie września, tuż przed Lubelskim Świętem Młodego Cydru, sadownicy, producenci i miłośnicy cydru wstrzymali oddech. Stało się tak za sprawą doniesień na temat wzrostu stawki akcyzy na wyroby winiarskie o ponad 400%. Co więcej, w ministerstwie finansów rozważano też naliczanie nowej stawki akcyzy pięć lat wstecz. Jeśli doniesienia te okazałyby się prawdą, w finansowych tarapatach znaleźliby się, oprócz producentów wina, także producenci jabłecznika. Sadownicy straciliby sporą część rynku zbytu, a cena polskiego cydru wzrosłaby nawet wielokrotnie.

Skąd taki nagły zwrot akcji w sprawie akcyzy na cydr? Cytujemy Wiadomości Rolnicze:
Zachodnie koncerny winiarskie, mimo że nie zamierzają produkować win owocowych, składają w polskim resorcie finansów wnioski o interpretacje, które mają potwierdzić tezę, że wina owocowe nie posiadają fermentowanego charakteru i są wyrobami spirytusowymi. Jest ona absurdalna, jednak resort finansów, przychylając się do takiej interpretacji ustawy, nieświadomie może doprowadzić do upadku polskiego winiarstwa owocowego i otwarcie rynku zbytu dla zachodnich korporacji.

Póki co, kwestia ta pozostaje w zawieszeniu[1].

A drugie Lubelskie Święto Młodego Cydru na przekór wszystkiemu odbyło się w wesołej atmosferze – licznie przybyli na to wydarzenie goście korzystali z szeregu możliwości, jakie oferowano w ramach święta (degustacja jabłeczników komercyjnych i lokalnych, warsztaty dla dzieci i dorosłych, konkursy i muzyka)[2].

Dzięki kampanii Zacydrowani.pl [której finałem było wspomniane wyżej święto w Lublinie), wzrosła świadomość Polaków nt. cydru naturalnego. Kilka tysięcy osób podpisało manifest, którego celem jest zaostrzenie przepisów dotyczących produkcji jabłecznika. Dzięki nowym zapisom, w ustawie winiarskiej pod nazwą „polski cydr” kryłby się napój ze świeżo tłoczonego soku (nie z koncentratu!), pozyskiwanego z polskich jabłek. Według definicji, byłby to produkt o zawartości od 1,2 do 8,5 procent alkoholu i powstający w wyniku fermentacji nastawu, w którym udział jabłek, uprawianych wyłącznie na terenie Polski, byłby nie mniejszy, niż 80 procent. Zacydrowani próbują wywalczyć, by informacja o tym, czy jabłecznik wytworzono z owoców, czy uzyskano drogą przemysłową, była widoczna i czytelna dla konsumenta.

Czy polscy konsumenci jednak umieją odróżnić cydr naturalny od napoju cydropodobnego? Ze względu na mylące obecnie napisy na etykietach wielu produktów, Portal Spożywczy poucza: cydr naturalny ma jasny, słomkowy kolor i kwaskowo-słodkawy smak[3]. Swój udział w uświadamianiu Polaków chce mieć również tygodnik Newsweek. W artykule pt. „Prawdziwa natura cydru” czytamy m.in. o zagrożeniu, jakim są zalewające nas (głównie z Zachodu) cydry i napoje cydropodobne. Padają mocne sformułowania:

By przerwać ten nieuczciwy proceder, Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru zabiega o zmiany w prawie, które ukrócą to jabłkowe fałszerstwo. Chodzi przede wszystkim o stworzenie definicji określającej, jaki skład powinien mieć polski cydr naturalny.

Prezes firmy Ambra – Robert Ogór, w wypowiedzi dla Newsweeka wskazuje cechy wyróżniające jabłecznik naturalny od innych produktów: smak (kwaskowo słodki) i kolor (od słomkowego do żółtego – nigdy ciemnożółty), informacja na etykiecie o 100% pochodzeniu z soku oraz brak aromatów i barwników[4].

Swoje poparcie dla rozwoju produkcji cydru deklaruje Janusz Palikot, lider Zjednoczonej Lewicy w okręgu Lubelskim. W wytwarzaniu jabłecznika widzi sposób na podniesienie wynagrodzeń (nie tylko rolników) i szansę na zaistnienie na światowym rynku cydrów. Palikot zobowuje się – jako poseł – działać na rzecz wszelkich ułatwień sprzyjających jakościowej produkcji naturalnego cydru w Polsce[5].

Głośno ostatnio o tym, że CEDC planuje zainwestować w produkcję cydru z polskich jabłek. Dyrektor generalny CEDC – Monzer Elbrashy przyznał: „Analizujemy rynek cydru i zastanawiamy się nad wejściem”[6]. CEDC jest obecnie liderem wśród producentów i dystrybutorów wódki w Europie Środkowej i Wschodniej (m.in. takich marek jak Soplica, Żubrówka, Bols, Absolwent, Royal czy Green Mark). Od dwóch lat należy do rosyjskiego miliardera Roustama Tariko. Czy CEDC wejdzie też w rynek jabłeczników, okaże się prawdopodobnie jeszcze w październiku[7].

8 października 2015 wyłoniono 7 laureatów Konkursu Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO® 2015[8]. Złoty Medal otrzymał ex aequo Cydr Chyliczki za produkt Cydr Lodowy 2014 oraz NOEL (p. Henryk Nowakowski) za Cydr Lodowy z Trzebnicy 2013. Medal Srebrny przypadł Cydrrowi z Psiej Budy – Białowieskiemu Musowi 2014, Grochówce 2014 oraz Jaskółowi 2014 (oba z grupy Slow Flow). Brązowym Medalem wyróżniono produkty: Kwaśne Jabłko Reserva Kloben, Cydr z Wielkopolski, Stary Sad 2014, Cuvue Garage 2014 i Kwaśne Jabłko Tropikalny 2014[9]. Zwycięzcom gratulujemy!

 

Iwona Mózgowiec

 

 

[1] http://www.wrp.pl/400-wi%C4%99cej-akcyzy-na-cydr

[2] http://www.kurierlubelski.pl/artykul/8977305,bo-cydr-jest-lubelski,id,t.html

[3] http://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/czy-polak-potrafi-odroznic-polski-cydr-naturalny-od-cydru-z-koncentratu,119693.html

[4] http://biznes.newsweek.pl/prawdziwa-natura-cydru,artykuly,371548,1.html

[5] http://wiadomosci.onet.pl/lublin/palikot-bede-wspieral-rozwoj-produkcji-cydru/px3lxy

[6] http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/cydr-kusi-wodke-przeglad-prasy,577301.html

[7] https://www.polskieradio.pl/42/3166/Artykul/1504899,Gigant-wejdzie-na-rynek-cydru-w-Polsce-Zacznie-produkcje-z-polskich-jablek

[8] https://targi.krakow.pl/pl/strona-glowna/targi/targi/13-miedzynarodowe-targi-wina-w-krakowie/wyniki-7-konkurs-polskich-win-i-cydrow-o-medal-targow-enoexpo-2015.html

[9] https://targi.krakow.pl/users/media/t_krupa/HORECA2013/Medale_pl_na_stron.pdf

Dodaj komentarz przez FB